bułeczki drożdżowe z cynamonem i jabłkami

cóż, bardzo proste i niesamowite słodkie wypieki na herbatę! Idealny przepis na aromatyczne bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem owocowym i szlachetnym cynamonem, które mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 68 % 39 g
281 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułeczki z drożdżowym ciastem francuskim? Aby przygotować pyszne francuskie słodkie bułeczki, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów mleka i sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trzy łyżki cukru do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dwadzieścia gramów świeżych drożdży prasowanych do kubka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż dwie łyżki mąki pszennej ze zjeżdżalnią do kubka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odłóż na bok na dziesięć do piętnastu minut, aby aktywować drożdże.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż pięćdziesiąt gramów masła do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pół łyżeczki soli do miski, do smaku z pożądaniem jedną łyżeczkę cukru waniliowego, wlej ciasto i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W częściach przesiej pięćset gramów mąki pszennej do miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do miski i wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i ugniataj przez około dziesięć minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej ciasto na wierzch niewielką ilością oleju roślinnego i ugniataj przez kolejne kilka minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciasto do miski i posmaruj olejem roślinnym, a następnie przykryj ręcznikiem i odstaw na około godzinę, aby podnieść.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasmaruj stół niewielką ilością oleju roślinnego i rozłóż ciasto, które następnie ugniatamy i nadajemy mu kształt bułki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wytnij powstałą rolkę na dwie identyczne części, a następnie podziel każdą część na pięć identycznych części, z których następnie wykonujemy koloboki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj koloboki ręcznikiem i oddal się od piętnastu do dwudziestu minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po upływie czasu ugniatamy każdą bułkę na stole do ciasta i smarujemy ją odrobiną masła.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Układamy ciasta w stos na talerzu i lekko dociskamy rękami.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj ciastka celofanową torbą i włóż do zamrażarki na trzydzieści minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po upływie czasu kładziemy ciasta na stole i ugniatamy je rękami.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozwałkuj do ciasta o grubości pół centymetra i posmaruj masłem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż płatki drobno posiekanego jabłka na wierzchu ciasta i posyp cukrem zmieszanym z cynamonem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zawiń ciasto w ciasną rolkę.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Pokrój rolkę na dziesięć identycznych części-bułki.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Każdą bułkę układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy na dwadzieścia do trzydziestu minut.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Po upływie czasu posmaruj bułki ubitym jajkiem kurzym, a następnie posyp cukrem zmieszanym z cynamonem i wyślij blachę do piekarnika rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni, aby upiec bułki.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Po dwudziestu do dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

bułeczki z ciasta francuskiego z cynamonem i jabłkiem. Cóż, bardzo prosty przepis na słodkie wypieki na herbatę! Ich oszałamiający smak natychmiast poprawia nastrój-kruche, nieważkie bułeczki z pachnącym cynamonem, jabłkami i cukrem! Żaden tort firmowy nie może się z nimi równać! Domowe, kruche, chrupiące bułeczki ze szlachetnym cynamonem, soczystymi jabłkami i cukrem zakochują się natychmiast i na zawsze. Dzieci uwielbiają te bułeczki tak bardzo, jak puch ciasta francuskiego z nadzieniem owocowym, że mogą nawet o nie walczyć. Oferuję sprawdzony przepis na to wykwintne wypieki, aby Twoje ptysie były zawsze niezrównane! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy