skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułeczki z drożdżowym ciastem francuskim? Aby przygotować pyszne francuskie słodkie bułeczki, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów mleka i sto pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miarki.
Krok 3:
Wlej trzy łyżki cukru do kubka.
Krok 4:
Dodaj dwadzieścia gramów świeżych drożdży prasowanych do kubka.
Krok 5:
Włóż dwie łyżki mąki pszennej ze zjeżdżalnią do kubka.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odłóż na bok na dziesięć do piętnastu minut, aby aktywować drożdże.
Krok 7:
Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski.
Krok 8:
Włóż pięćdziesiąt gramów masła do miski.
Krok 9:
Dodaj pół łyżeczki soli do miski, do smaku z pożądaniem jedną łyżeczkę cukru waniliowego, wlej ciasto i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
W częściach przesiej pięćset gramów mąki pszennej do miski.
Krok 11:
Dodaj jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do miski i wymieszaj.
Krok 12:
Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami.
Krok 13:
Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole i ugniataj przez około dziesięć minut.
Krok 14:
Wlej ciasto na wierzch niewielką ilością oleju roślinnego i ugniataj przez kolejne kilka minut.
Krok 15:
Włóż ciasto do miski i posmaruj olejem roślinnym, a następnie przykryj ręcznikiem i odstaw na około godzinę, aby podnieść.
Krok 16:
Nasmaruj stół niewielką ilością oleju roślinnego i rozłóż ciasto, które następnie ugniatamy i nadajemy mu kształt bułki.
Krok 17:
Wytnij powstałą rolkę na dwie identyczne części, a następnie podziel każdą część na pięć identycznych części, z których następnie wykonujemy koloboki.
Krok 18:
Przykryj koloboki ręcznikiem i oddal się od piętnastu do dwudziestu minut.
Krok 19:
Po upływie czasu ugniatamy każdą bułkę na stole do ciasta i smarujemy ją odrobiną masła.
Krok 20:
Układamy ciasta w stos na talerzu i lekko dociskamy rękami.
Krok 21:
Przykryj ciastka celofanową torbą i włóż do zamrażarki na trzydzieści minut.
Krok 22:
Po upływie czasu kładziemy ciasta na stole i ugniatamy je rękami.
Krok 23:
Rozwałkuj do ciasta o grubości pół centymetra i posmaruj masłem.
Krok 24:
Rozłóż płatki drobno posiekanego jabłka na wierzchu ciasta i posyp cukrem zmieszanym z cynamonem.
Krok 25:
Zawiń ciasto w ciasną rolkę.
Krok 26:
Pokrój rolkę na dziesięć identycznych części-bułki.
Krok 27:
Każdą bułkę układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy na dwadzieścia do trzydziestu minut.
Krok 28:
Po upływie czasu posmaruj bułki ubitym jajkiem kurzym, a następnie posyp cukrem zmieszanym z cynamonem i wyślij blachę do piekarnika rozgrzanego do stu osiemdziesięciu stopni, aby upiec bułki.
Krok 29:
Po dwudziestu do dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika.
Krok 30:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
bułeczki z ciasta francuskiego z cynamonem i jabłkiem. Cóż, bardzo prosty przepis na słodkie wypieki na herbatę! Ich oszałamiający smak natychmiast poprawia nastrój-kruche, nieważkie bułeczki z pachnącym cynamonem, jabłkami i cukrem! Żaden tort firmowy nie może się z nimi równać! Domowe, kruche, chrupiące bułeczki ze szlachetnym cynamonem, soczystymi jabłkami i cukrem zakochują się natychmiast i na zawsze. Dzieci uwielbiają te bułeczki tak bardzo, jak puch ciasta francuskiego z nadzieniem owocowym, że mogą nawet o nie walczyć. Oferuję sprawdzony przepis na to wykwintne wypieki, aby Twoje ptysie były zawsze niezrównane! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g