szaszłyki jagnięce

urozmaic swoje menu piknikowe. Przygotuj niezwykły Kebab! Pewnego dnia kolega w pracy podzielił się ciekawym przepisem, który szybko wprowadziłem w życie. Radzę wszystkim gotować kebaby z jagnięcych nerek - jeszcze tego nie próbowałeś!
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 7 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 25 % 3 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 50 min

1. Przed gotowaniem nerki należy odpowiednio namoczyć. Aby to zrobić, pokrój każdą z nich na trzy części i włóż do miski, a następnie napełnij mlekiem. Pozostaw miskę w lodówce na 24 godziny.

2. Odcedź mleko, opłucz nerki pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi.

3. Sól i pieprz przygotowane nerki.

4. Opłucz zieloną cebulę i pokrój na kawałki o długości około 2 cm, Dodaj do nerek.

5. Umyj pomidory, połóż na pozostałych składnikach.

6. Skrop zawartość miski octem i pozostaw na 10 minut.

7. Nawlecz składniki na drewniane szaszłyki, naprzemiennie pąki z pomidorami i piórami zielonej cebuli.

8. Piecz na rozżarzonych węglach przez około 10 minut, nie zapomnij odwrócić.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Nerki jagnięce - 77   kcal/100g

Podobne przepisy