szaszłyki jagnięce
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Przed gotowaniem nerki należy odpowiednio namoczyć. Aby to zrobić, pokrój każdą z nich na trzy części i włóż do miski, a następnie napełnij mlekiem. Pozostaw miskę w lodówce na 24 godziny.
2. Odcedź mleko, opłucz nerki pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi.
3. Sól i pieprz przygotowane nerki.
4. Opłucz zieloną cebulę i pokrój na kawałki o długości około 2 cm, Dodaj do nerek.
5. Umyj pomidory, połóż na pozostałych składnikach.
6. Skrop zawartość miski octem i pozostaw na 10 minut.
7. Nawlecz składniki na drewniane szaszłyki, naprzemiennie pąki z pomidorami i piórami zielonej cebuli.
8. Piecz na rozżarzonych węglach przez około 10 minut, nie zapomnij odwrócić.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Nerki jagnięce - 77 kcal/100g