kurczak na rożnie w solance

Przygotuj pyszne mięso na spotkania z gośćmi na świeżym powietrzu! Świetny przepis na gotowanie drobiu na świeżym powietrzu. Aby kurczak był pachnący i smaczny, zalewamy go solanką z przyprawami. Skórka będzie chrupiąca, mięso soczyste-spróbuj!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
114 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

1. Dokładnie umyj tuszę kurczaka.
2. Przygotuj solankę: do wody dodaj sól, brązowy cukier, posiekany czosnek, liść laurowy i zmiażdżone ziarna pieprzu.
3. Zalej kurczaka solanką. Konieczne jest, aby wszystko było w płynie, więc lepiej wybrać pojemnik, który nie jest zbyt duży - mniej więcej wielkości samej tuszy.
4. Trzymaj tuszę w solance przez 4 godziny, lepiej dłużej, ale nie dłużej niż 8. Jeśli brakuje czasu, trzymaj kurczaka w solance przez co najmniej 1 godzinę.
5. Zawiąż tylne nogi kurczaka. Należy to zrobić, aby nie spłonęły podczas gotowania.
6. Użyj ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar wilgoci z tuszy, umieść na szpikulcu.
7. Smaż kurczaka do miękkości, aż będzie chrupiąca i bardzo apetyczna. Bardzo łatwo jest sprawdzić gotowość, wbijając nóż w mięso. Jeśli wyciekający sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy.
8. Jeśli masz taką możliwość, możesz umieścić metalową tacę pod kurczakiem, na której spłynie sok. Na tym soku możesz przygotować przystawkę jednocześnie z kurczakiem. Na przykład, umieszczając obrane i pokrojone ziemniaki na patelni, zmieszane z solą i pieprzem.
9. Ostrożnie ugotuj kurczaka, aby się nie poparzyć, zdejmij ze szpikulca, rozwiąż nogi. Pozwól mu leżeć przez 10-15 minut, po czym możesz go podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy