skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj tuszę kurczaka.
2. Przygotuj solankę: do wody dodaj sól, brązowy cukier, posiekany czosnek, liść laurowy i zmiażdżone ziarna pieprzu.
3. Zalej kurczaka solanką. Konieczne jest, aby wszystko było w płynie, więc lepiej wybrać pojemnik, który nie jest zbyt duży - mniej więcej wielkości samej tuszy.
4. Trzymaj tuszę w solance przez 4 godziny, lepiej dłużej, ale nie dłużej niż 8. Jeśli brakuje czasu, trzymaj kurczaka w solance przez co najmniej 1 godzinę.
5. Zawiąż tylne nogi kurczaka. Należy to zrobić, aby nie spłonęły podczas gotowania.
6. Użyj ręcznika papierowego, aby usunąć nadmiar wilgoci z tuszy, umieść na szpikulcu.
7. Smaż kurczaka do miękkości, aż będzie chrupiąca i bardzo apetyczna. Bardzo łatwo jest sprawdzić gotowość, wbijając nóż w mięso. Jeśli wyciekający sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy.
8. Jeśli masz taką możliwość, możesz umieścić metalową tacę pod kurczakiem, na której spłynie sok. Na tym soku możesz przygotować przystawkę jednocześnie z kurczakiem. Na przykład, umieszczając obrane i pokrojone ziemniaki na patelni, zmieszane z solą i pieprzem.
9. Ostrożnie ugotuj kurczaka, aby się nie poparzyć, zdejmij ze szpikulca, rozwiąż nogi. Pozwól mu leżeć przez 10-15 minut, po czym możesz go podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g