szaszłyki cielęce na wodzie gazowanej

przewiewny pachnący kebab na wodzie mineralnej! Nie pożałujesz tego, co ugotowałeś)
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 15 % 4 g
152 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na kebab według tego przepisu weź 1,5 kg świeżej cielęciny. A także marynata: 4 cebule, 300 ml wody gazowanej, mielona papryka-czarna i czerwona, liść laurowy,papryka, kolendra po 1 łyżeczce. Sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na porcje. Wybierz rozmiar według potrzeb. Uwielbiam kawałki średniej wielkości, więc pocięłam. Wyszło na 6 szaszłyków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprawić posiekaną cebulą w półpierścienie i posolić do smaku. Wymieszaj wszystko, ściskając cebulę, aby wypuścić sok. Odstaw na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż przyprawy i zalej wodą gazowaną. Wyślij do lodówki na 6-8 godzin do marynowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpal drewno opałowe, a gdy się pali, nawlecz szaszłyki na szaszłyki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy drewno opałowe się pali, połóż kebaby na węglach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż przez 15-20 minut, obracając szaszłyki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To wszystko, czas minął, kebab jest gotowy! Podawaj do stołu lub jedz przy ogniu na gorąco bezpośrednio ze szpikulca. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Soda - 48   kcal/100g

Podobne przepisy