skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na kebab według tego przepisu weź 1,5 kg świeżej cielęciny. A także marynata: 4 cebule, 300 ml wody gazowanej, mielona papryka-czarna i czerwona, liść laurowy,papryka, kolendra po 1 łyżeczce. Sól do smaku.
Krok 2:
Pokrój mięso na porcje. Wybierz rozmiar według potrzeb. Uwielbiam kawałki średniej wielkości, więc pocięłam. Wyszło na 6 szaszłyków.
Krok 3:
Doprawić posiekaną cebulą w półpierścienie i posolić do smaku. Wymieszaj wszystko, ściskając cebulę, aby wypuścić sok. Odstaw na 10 minut.
Krok 4:
Rozłóż przyprawy i zalej wodą gazowaną. Wyślij do lodówki na 6-8 godzin do marynowania.
Krok 5:
Rozpal drewno opałowe, a gdy się pali, nawlecz szaszłyki na szaszłyki.
Krok 6:
Gdy drewno opałowe się pali, połóż kebaby na węglach.
Krok 7:
Smaż przez 15-20 minut, obracając szaszłyki.
Krok 8:
To wszystko, czas minął, kebab jest gotowy! Podawaj do stołu lub jedz przy ogniu na gorąco bezpośrednio ze szpikulca. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Soda - 48 kcal/100g