soczysty szaszłyk z indyka ze smalcem

delikatny, soczysty szaszłyk z indyka ze smalcem! Mógłby być dietetyczny, gdyby nie smalec)) Okazuje się, że 6 szaszłyków dla 6-12 osób (w zależności od apetytu))
WhiteSinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 16 g
tłuszcze 59 % 24 g
węglowodany 2 % 1 g
284 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kebab z tego przepisu, weź mięso z indyka, a mianowicie pierś i nogę, mniej więcej równo. Tylko 2,5 kg. wszystko na 6 szaszłyków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smalec 0,5 kg. najlepiej!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty: olej roślinny 150 ml, sok imbirowy do smaku, sok z 1 cytryny, mielona papryka, czerwona papryka, mieszanka papryki i sól 1 łyżeczka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw napełnij przyprawy olejem i odstaw na bok, aby wydobyć aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz pokrój mięso z indyka na porcje, przeciwko włóknom. Dopraw go sokiem z cytryny imbirowej i 1 łyżeczką soli. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut do zmiękczenia przed zalaniem marynatą. Smalec nie musi być marynowany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marynata jest gotowa, mięso jest przygotowane-dopraw marynatą. Dokładnie wymieszaj i wyślij do lodówki na półtorej godziny, aby namoczyć przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czas minął, Indyk nasączony. Zacznij-rozpal drewno i czekaj na węgle!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A w tym czasie, czekając na węgle, pokrój smalec na małe kawałki. Będzie musiał być umieszczony między mięsem z indyka. W ten sposób Kebab stanie się grubszy i bardziej soczysty! Nawlecz szaszłyki na szaszłyki. Kawałki smalcu lepiej zgiąć na pół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz kebab jest nawleczony, węgle są gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż szaszłyki na węglach i smaż do miękkości przez około 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy węgle zaczną dymić i skwierczeć, czas zacząć kręcić!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu nacinaj i sprawdzaj gotowość grilla. Mięso jest delikatne, soczyste, smaczne - to znaczy gotowe!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż szaszłyki na wcześniej udekorowanym naczyniu sałatkowym i podawaj na gorąco! Smacznego z pysznym szaszłykiem z indyka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy