skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kebab z tego przepisu, weź mięso z indyka, a mianowicie pierś i nogę, mniej więcej równo. Tylko 2,5 kg. wszystko na 6 szaszłyków.
Krok 2:
Smalec 0,5 kg. najlepiej!
Krok 3:
Do marynaty: olej roślinny 150 ml, sok imbirowy do smaku, sok z 1 cytryny, mielona papryka, czerwona papryka, mieszanka papryki i sól 1 łyżeczka.
Krok 4:
Najpierw napełnij przyprawy olejem i odstaw na bok, aby wydobyć aromat.
Krok 5:
Teraz pokrój mięso z indyka na porcje, przeciwko włóknom. Dopraw go sokiem z cytryny imbirowej i 1 łyżeczką soli. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut do zmiękczenia przed zalaniem marynatą. Smalec nie musi być marynowany.
Krok 6:
Marynata jest gotowa, mięso jest przygotowane-dopraw marynatą. Dokładnie wymieszaj i wyślij do lodówki na półtorej godziny, aby namoczyć przyprawy.
Krok 7:
Czas minął, Indyk nasączony. Zacznij-rozpal drewno i czekaj na węgle!
Krok 8:
A w tym czasie, czekając na węgle, pokrój smalec na małe kawałki. Będzie musiał być umieszczony między mięsem z indyka. W ten sposób Kebab stanie się grubszy i bardziej soczysty! Nawlecz szaszłyki na szaszłyki. Kawałki smalcu lepiej zgiąć na pół.
Krok 9:
A teraz kebab jest nawleczony, węgle są gotowe.
Krok 10:
Rozłóż szaszłyki na węglach i smaż do miękkości przez około 15 minut.
Krok 11:
Gdy węgle zaczną dymić i skwierczeć, czas zacząć kręcić!
Krok 12:
Po upływie czasu nacinaj i sprawdzaj gotowość grilla. Mięso jest delikatne, soczyste, smaczne - to znaczy gotowe!
Krok 13:
Rozłóż szaszłyki na wcześniej udekorowanym naczyniu sałatkowym i podawaj na gorąco! Smacznego z pysznym szaszłykiem z indyka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g