skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj i marynuj sarny:
1. Opłucz mięso, obierz skórki i folie, pokrój na dość duże kawałki, włóż do wygodnego głębokiego pojemnika.
2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.
3. Pokrój strąki gorzkiej papryki w cienkie pierścienie.
4. Obierz czosnek, pokrój goździki na cienkie plasterki.
5. Połącz wszystkie składniki, układając je na mięsie, a następnie dodaj sól, kolendrę, zirę, zmielony czarny pieprz i mieszankę przypraw. Dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką, pozostaw do marynowania przez 4-6 godzin.
następnie mięso należy nawlec na szpikulec. Gotuj szaszłyki na dobrze rozgrzanych węglach, od czasu do czasu obracając szaszłyki, aby mięso było odpowiednio upieczone ze wszystkich stron.
rumiany szaszłyk podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Szynka sarny - 106 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g