grillowany kurczak tytoniowy

pyszna alternatywa dla grilla! Minimum wysiłku! Kuchnia gruzińska kochała mnie od dawna. Różnorodność w gotowaniu mięsa urzeka prostotą i bezpretensjonalnością. Dotyczy to zwłaszcza tytoniu z kurczaka. Delikatne mięso, chrupiąca skórka, pachnący aromat – to główne cechy tego gruzińskiego dania z grilla.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 17 g
tłuszcze 43 % 17 g
węglowodany 15 % 6 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

tylko kilka prostych kroków, a będziesz cieszyć się wyjątkowym daniem:
1. Posiekaną tuszę z kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż piersi, aby otworzyła się jak książka.
2. Pocieramy kurczaka solą i czosnkiem, przenosimy do głębokiej miski i obficie polewamy sosem sojowym. Posyp przyprawą na wierzchu i pozostaw, aby mięso było nasycone aromatem i marynowane.
3. Po dwóch godzinach umieszczamy tuszę na ruszcie grilla, naprawiamy.
4. Ważny punkt-upewnij się, że ogień nie pojawia się na węglu, gdy się pojawi, spryskaj węgiel wodą.
smaż kurczaka tytoniowego, aż pojawi się pachnąca złota skorupa i nie wahaj się rozpocząć posiłku.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy