chleb klasztorny

lekki i przewiewny domowy chleb klasztorny!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 35 min

Czy trudno jest zrobić jeden z tych rodzajów chleba, które można zjeść tylko w dobrej i drogiej restauracji? Jak się okazało, wcale nie jest to trudne. Chleb klasztorny gotuje się raczej przez długi czas niż jest trudny. Przynajmniej tak wyjaśnił szef kuchni jednej z elitarnych restauracji w telewizji, a kiedy próbowałem zrobić chleb według tego starego przepisu kulinarnego, byłem bardzo zaskoczony, że mi się udało. Najważniejsze, aby nie pomylić niczego w przepisie. Najpierw przygotowuję suchą mieszankę różnych rodzajów mąki. Następnie biorę ciasto, które kładę na całe dwanaście godzin w ciepłym miejscu. Moczyć ziarna we wrzącej wodzie, a nasiona lnu oddzielnie w wodzie o temperaturze pokojowej. Moczę ziarna przez około dziesięć godzin. Następnie zagniatam wystarczająco lepkie ciasto, a następnie odstawiam na półtorej godziny na patelnię wysmarowaną olejem roślinnym. Następnie nadaję ciastu mniej więcej taki kształt, jaki powinien mieć bochenek i panieruję w ziarnach i siemieniu lnianym. Wkładam chleb do formy i wysyłam do piekarnika rozgrzanego do 210 C, gdzie pieczę go w tej temperaturze przez trzy kwadransy lub trochę więcej. I piękno i smak w jednym bochenku. Do chleba klasztornego staram się przygotować jakieś wykwintne jedzenie, na przykład pikantne pieczone podchorążki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Żyto (całe ziarno) - 334   kcal/100g
  • Mąka żytnia pełnoziarnista - 357   kcal/100g
  • Średnia mąka żytnia - 350   kcal/100g
  • Ciemna mąka żytnia - 327   kcal/100g
  • Kasza Żytnia - 354   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy