skład / składniki
metoda gotowania
Czy trudno jest zrobić jeden z tych rodzajów chleba, które można zjeść tylko w dobrej i drogiej restauracji? Jak się okazało, wcale nie jest to trudne. Chleb klasztorny gotuje się raczej przez długi czas niż jest trudny. Przynajmniej tak wyjaśnił szef kuchni jednej z elitarnych restauracji w telewizji, a kiedy próbowałem zrobić chleb według tego starego przepisu kulinarnego, byłem bardzo zaskoczony, że mi się udało. Najważniejsze, aby nie pomylić niczego w przepisie. Najpierw przygotowuję suchą mieszankę różnych rodzajów mąki. Następnie biorę ciasto, które kładę na całe dwanaście godzin w ciepłym miejscu. Moczyć ziarna we wrzącej wodzie, a nasiona lnu oddzielnie w wodzie o temperaturze pokojowej. Moczę ziarna przez około dziesięć godzin. Następnie zagniatam wystarczająco lepkie ciasto, a następnie odstawiam na półtorej godziny na patelnię wysmarowaną olejem roślinnym. Następnie nadaję ciastu mniej więcej taki kształt, jaki powinien mieć bochenek i panieruję w ziarnach i siemieniu lnianym. Wkładam chleb do formy i wysyłam do piekarnika rozgrzanego do 210 C, gdzie pieczę go w tej temperaturze przez trzy kwadransy lub trochę więcej. I piękno i smak w jednym bochenku. Do chleba klasztornego staram się przygotować jakieś wykwintne jedzenie, na przykład pikantne pieczone podchorążki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Żyto (całe ziarno) - 334 kcal/100g
- Mąka żytnia pełnoziarnista - 357 kcal/100g
- Średnia mąka żytnia - 350 kcal/100g
- Ciemna mąka żytnia - 327 kcal/100g
- Kasza Żytnia - 354 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g