jarzębina w cukrze

kontrastowy smak jarzębiny w cukrze sprawi, że będzie to twoja ulubiona uczta! Zupełnie przypadkowo przypomniałem sobie wspaniałe białe cukierki, które kiedyś częstowały mnie moją babcią. Te cukierki nie są proste. To słodka jarzębina w polewie cukrowej. Zapoznajmy się z przepisem, być może spodoba ci się również ten przysmak.
LeoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 34 g
133 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 40 min
aby zrobić jarzębinę w cukrze, potrzebujemy pęczków świeżej jarzębiny. Jeśli nie masz pod ręką drzewa jarzębiny, nie zniechęcaj się, mrożone jagody z supermarketu są w porządku. Jagody należy moczyć w osolonej wodzie przez około trzy dni. Następnie dobrze wysusz, a dopiero potem przejdź do głównego gotowania. Zagotuj wodę, dodaj cukier, gotuj, aż uzyskasz syrop. Zanurz jagody na kilka sekund w syropie, a następnie obficie posyp cukrem pudrem. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni i lekko osusz jagody. Otrzymane cukierki należy przechowywać w chłodnym miejscu i przy użyciu naczyń, które chronią przed wilgocią. Pamiętaj, aby zafundować domowi ten prosty i pyszny deser. Na pewno im się spodoba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g

Podobne przepisy