jarzębina w cukrze
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić jarzębinę w cukrze, potrzebujemy pęczków świeżej jarzębiny. Jeśli nie masz pod ręką drzewa jarzębiny, nie zniechęcaj się, mrożone jagody z supermarketu są w porządku. Jagody należy moczyć w osolonej wodzie przez około trzy dni. Następnie dobrze wysusz, a dopiero potem przejdź do głównego gotowania. Zagotuj wodę, dodaj cukier, gotuj, aż uzyskasz syrop. Zanurz jagody na kilka sekund w syropie, a następnie obficie posyp cukrem pudrem. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni i lekko osusz jagody. Otrzymane cukierki należy przechowywać w chłodnym miejscu i przy użyciu naczyń, które chronią przed wilgocią. Pamiętaj, aby zafundować domowi ten prosty i pyszny deser. Na pewno im się spodoba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g