makaron z mięsem wołowym i brokułami

proste, a jednocześnie smaczne i satysfakcjonujące danie. Proste, ale bardzo smaczne danie. Nadaje się na co dzień i na specjalną okazję. Apetyczne mięso i makaron z warzywami przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Miąższ wołowy można zastąpić mięsem z kością i użyć warzyw według własnych upodobań.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 35 % 7 g
113 kcal
IG: 43 / 57 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 3 h

przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczyść, umyj i osusz warzywa. Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
pokrój mięso na średnie kawałki. W razie potrzeby mięso można trochę ubić. Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostkę, marchewkę w kostkę, paprykę w paski. Nie musisz kroić zbyt drobno, ponieważ warzywa później rozpadną się wraz z mięsem, a jeśli zostaną drobno pokrojone,po prostu się rozpuszczą. Drobno posiekaj czosnek, możesz również przepuścić czosnek przez ekspres do czosnku.
na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego.
dodaj mięso i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor na dużym ogniu. Następnie posolić i dodać przyprawy. Możesz zmienić przyprawy według własnego gustu. Smaż przez minutę, ciągle mieszając.
wlej 200 ml. wody i zagotuj wszystko. Następnie zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
jeśli używasz mięsa z kością, takiego jak żeberka, będziesz musiał dusić dłużej - około godziny. Smakuje lepiej, jeśli mięso praktycznie odchodzi od kości.
podczas duszenia mięsa i warzyw zajmiemy się makaronem.
zagotuj wodę w dużym garnku. Powinno być dużo wody. Po zagotowaniu wody dodaj 1 łyżkę. łyżka soli (aby później makaron nie był świeży).
wierzymy w makaron, jak mówią instrukcje, ale kilka minut mniej.
następnie wrzuć makaron do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą.
dodaj makaron na patelnię do gulaszu i warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj, spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj sól lub dodaj więcej przypraw. Ale staraj się zachować smak mięsa i warzyw.
dusić jeszcze kilka minut, aż makaron będzie w pełni ugotowany.
aby podać, najpierw ułóż makaron z utworzonym sosem na talerzach, ułóż wołowinę i warzywa na makaronie.
udekoruj wszystko zielenią. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy