Kuyrdak Classic autorstwa Mirbulata Abuova

tradycyjne kazachskie danie! Smaczne i zdrowe! Idealny do gotowania na ognisku lub na grillu! Nadaje się jako danie główne i centralne na każdą kolację! Tradycyjne kazachskie danie!
Mirbulat AbuowAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 30 % 6 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Kuyrdak to tradycyjna kazachska pieczeń zawierająca podroby (serce, wątroba, nerki, płuca, śledziona), rzadziej składnik mięsny – jagnięcinę, wołowinę lub końskie. W nowoczesnej wersji Kazachskiej, aby nadać potrawie większą objętość, stosuje się marchewkę, ziemniaki, dynię, a czasem mięso drobiowe. To danie ma wiele nazw-kuurdak, kovurdak, które zależą od regionu zamieszkania konkretnego ludu.

kaloryczność potraw może zależeć od zawartości tłuszczu w mięsie. To obfite danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Gotuje się w godzinę. Przepis jest początkowo przeznaczony na jagnięcinę, Kurdyuk i mięso, ale możemy zastąpić Kurdyuk olejem roślinnym, a liver można wziąć dowolny. Wystarczy nawet kurczak i indyk. Najlepiej smakuje z jagnięciny i jagnięciny. Możesz zrobić po prostu z mięsa bez liver. Wszystkie produkty, zgodnie z oczekiwaniami w kuchni narodowej, są pobierane w dowolnej kolejności, podana jest ilość dla odniesienia. Nie możesz trzymać się tych proporcji - wszystko zależy od twojej wyobraźni.

ten produkt kuchni orientalnej może być jednocześnie pierwszym i drugim daniem, aromatycznym i satysfakcjonującym. Jeśli ugotujesz go na świeżym powietrzu na drewnie i w obszernym kotle, będzie szczególnie smaczny. Jest to właściwy kuyrdak, który jest przygotowywany z podrobów jagnięcych z dodatkiem tłuszczu z ogona, ale czasami wkłada się do niego mięso.

proces gotowania:

- pokrój podroby i mięso na kawałki;

- rozpuść tłuszcz;

- w kotle położymy wszystkie kawałki mięsa, z wyjątkiem wątroby. Jest dodawany jako ostatni;

- pokrój pomidory i cebulę, dodaj do kotła;

- następnie posiekaj marchewki, paprykę w paski, a także Wyślij do pojemnika, wszystko wymieszaj;

- posiekaj czosnek i zioła, dodaj do warzyw, gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut;

- ziemniaki kroimy w kostkę i kładziemy razem z wątrobą do masy głównej. Wlej wodę-3/4 szklanki. Dusić, aż ziemniaki będą gotowe.

Kuyrdak z ziemniakami jest nasączony sokiem mięsnym, mięso i podroby stają się rumiane i miękkie, więc gotowanie można uznać za zakończone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal / 100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowy liver - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal / 100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g
  • Płuca - 92   kcal/100g
  • Płuco wieprzowe - 85   kcal / 100g
  • Płuco wołowe - 92   kcal/100g
  • Płuco cielęce - 90   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g
  • Nerki jagnięce - 77   kcal/100g

Podobne przepisy