skład / składniki
metoda gotowania
Kuyrdak to tradycyjna kazachska pieczeń zawierająca podroby (serce, wątroba, nerki, płuca, śledziona), rzadziej składnik mięsny – jagnięcinę, wołowinę lub końskie. W nowoczesnej wersji Kazachskiej, aby nadać potrawie większą objętość, stosuje się marchewkę, ziemniaki, dynię, a czasem mięso drobiowe. To danie ma wiele nazw-kuurdak, kovurdak, które zależą od regionu zamieszkania konkretnego ludu.
kaloryczność potraw może zależeć od zawartości tłuszczu w mięsie. To obfite danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Gotuje się w godzinę. Przepis jest początkowo przeznaczony na jagnięcinę, Kurdyuk i mięso, ale możemy zastąpić Kurdyuk olejem roślinnym, a liver można wziąć dowolny. Wystarczy nawet kurczak i indyk. Najlepiej smakuje z jagnięciny i jagnięciny. Możesz zrobić po prostu z mięsa bez liver. Wszystkie produkty, zgodnie z oczekiwaniami w kuchni narodowej, są pobierane w dowolnej kolejności, podana jest ilość dla odniesienia. Nie możesz trzymać się tych proporcji - wszystko zależy od twojej wyobraźni.
ten produkt kuchni orientalnej może być jednocześnie pierwszym i drugim daniem, aromatycznym i satysfakcjonującym. Jeśli ugotujesz go na świeżym powietrzu na drewnie i w obszernym kotle, będzie szczególnie smaczny. Jest to właściwy kuyrdak, który jest przygotowywany z podrobów jagnięcych z dodatkiem tłuszczu z ogona, ale czasami wkłada się do niego mięso.
proces gotowania:
- pokrój podroby i mięso na kawałki;
- rozpuść tłuszcz;
- w kotle położymy wszystkie kawałki mięsa, z wyjątkiem wątroby. Jest dodawany jako ostatni;
- pokrój pomidory i cebulę, dodaj do kotła;
- następnie posiekaj marchewki, paprykę w paski, a także Wyślij do pojemnika, wszystko wymieszaj;
- posiekaj czosnek i zioła, dodaj do warzyw, gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut;
- ziemniaki kroimy w kostkę i kładziemy razem z wątrobą do masy głównej. Wlej wodę-3/4 szklanki. Dusić, aż ziemniaki będą gotowe.
Kuyrdak z ziemniakami jest nasączony sokiem mięsnym, mięso i podroby stają się rumiane i miękkie, więc gotowanie można uznać za zakończone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal / 100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowy liver - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal / 100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g
- Płuca - 92 kcal/100g
- Płuco wieprzowe - 85 kcal / 100g
- Płuco wołowe - 92 kcal/100g
- Płuco cielęce - 90 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g
- Nerki jagnięce - 77 kcal/100g