Jak stopić czekoladę na kuchence

najłatwiejszy sposób na prawidłowe stopienie czekolady. Jak stopić czekoladę na kuchence? Bardzo proste! Nie potrzebujesz do tego łaźni wodnej ani innych skomplikowanych konstrukcji i urządzeń, wystarczy jedna mała patelnia z grubym dnem!
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 5 g
tłuszcze 36 % 35 g
węglowodany 59 % 58 g
550 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

czekoladę do topienia należy wybrać wysokiej jakości, wykluczamy porowatą czekoladę, nie nadaje się do takiej sprawy, lepiej też nie brać czekolady o niskiej zawartości kakao (poniżej 55%) ani tabliczek czekolady wątpliwej jakości.

posiekaj czekoladę, po prostu pokrój na małe kawałki, możesz również zetrzeć. Rozdrobnioną czekoladę rozprowadzamy w małym grubościennym pojemniku lub w rondlu z grubym dnem, stawiamy na bardzo małym ogniu.

rozpuść czekoladę z ciągłym mieszaniem. Aby wymieszać, należy wybrać silikonową lub drewnianą szpatułkę, lepiej nie przeszkadzać łyżką. Przed użyciem schłodzić masę czekoladową do 36-37 stopni.

gotuj w dobrym nastroju, niech wszystko okaże się pyszne! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: