Jak stopić czekoladę na kuchence
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
czekoladę do topienia należy wybrać wysokiej jakości, wykluczamy porowatą czekoladę, nie nadaje się do takiej sprawy, lepiej też nie brać czekolady o niskiej zawartości kakao (poniżej 55%) ani tabliczek czekolady wątpliwej jakości.
posiekaj czekoladę, po prostu pokrój na małe kawałki, możesz również zetrzeć. Rozdrobnioną czekoladę rozprowadzamy w małym grubościennym pojemniku lub w rondlu z grubym dnem, stawiamy na bardzo małym ogniu.
rozpuść czekoladę z ciągłym mieszaniem. Aby wymieszać, należy wybrać silikonową lub drewnianą szpatułkę, lepiej nie przeszkadzać łyżką. Przed użyciem schłodzić masę czekoladową do 36-37 stopni.
gotuj w dobrym nastroju, niech wszystko okaże się pyszne! 
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g