kandyzowany topinambur

Przygotuj zdrowe słodycze dla rodziny z dostępnych składników. Kandyzowane karczochy Jerozolimskie są proste w przygotowaniu, zastąpią cukierki i słodycze kupione w sklepie, a kandyzowane owoce zachowują wszystkie przydatne właściwości karczocha jerozolimskiego. Miód nadaje gotowemu daniu słodki smak i Lekki złoty odcień, ale jeśli z jakiegoś powodu stosowanie miodu jest zabronione, możesz namoczyć topinambur w 1 litrze wody z dodatkiem 1 łyżeczki kwasu cytrynowego.
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 51 g
241 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Jak zrobić kandyzowany topinambur? Włóż miód do miski, wlej wodę, wymieszaj. Miód powinien całkowicie się rozpuścić.

2. Karczoch jerozolimski oczyścić, umyć, osuszyć, cienko pokroić w kostkę, włożyć do syropu miodowego, pozostawić na pół godziny.

3. Po upływie określonego czasu umieść topinambur na blasze wyłożonej pergaminem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 40 stopni.

4. Suszyć kandyzowane owoce przez 20-30 minut, wszystko zależy od grubości kawałków.

5. Zwiń każdy kawałek karczocha jerozolimskiego w cukrze i podawaj.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Topinambur - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy