wino deserowe z czerwonych malin i porzeczek

jasne wino o eterycznym smaku rozjaśni świąteczny stół! Wino deserowe z malin i czerwonych porzeczek nie jest przygotowywane szybko, ale okazuje się pachnące i smaczne. Sok do wina najlepiej przygotować z wyprzedzeniem. Porzeczka powinna mieć kwasowość 1,2% i zawartość cukru 7%, a malina powinna mieć kwasowość 1,2% i cukier 7,5%. Wina porzeczkowe i malinowe dojrzewają szybko, nie trzeba ich starzeć przez rok, maksymalnie - 3 miesiące.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 27 g
100 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 103 d

czerwona porzeczka to popularna jagoda do robienia domowego wina. Nie jest to zaskakujące, ponieważ śpiewa w dużych ilościach i otrzymuje dużo soku. A niewystarczający aromat można skorygować, dodając sok z innych jagód, na przykład malin.

więc wyciśnij sok z czerwonej porzeczki i malin, wymieszaj oba płyny. Wlej mieszaninę do dowolnego pojemnika, zawiąż gazą i wyślij do ciemnego, ciepłego miejsca na 3 dni. W tym czasie powinna pojawić się piana.

następnie przygotowujemy syrop. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podgrzej na dużym ogniu. Dodaj cukier do rondla i wymieszaj wszystko, aż wszystkie kryształy całkowicie się rozpuszczą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Schłodzić syrop do temperatury pokojowej, a następnie wymieszać ze sfermentowanym sokiem.

wlej płyn do dużej szklanej butelki. Instalujemy uszczelkę wodną na butelce. Usuwamy butelkę w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej ,aż do zakończenia procesu fermentacji (zwykle jest to 7-10 dni). Nie zapominaj, że ciecz w butelce powinna wynosić nie więcej niż trzy czwarte jej objętości. Ponieważ przyszłe wino będzie mocno fermentować i rosnąć.

po zakończeniu procesu fermentacji odsącz młode wino z osadu. Dodaj do niego taninę, wymieszaj. Wlać do czystej butelki, ponownie zamknąć uszczelką wodną i wysłać do podróży, ale już w ciemnym i chłodnym miejscu. Na przykład Piwnica. Zostawiamy tam butelkę młodego wina na 1,5 miesiąca. Gdy osad spadnie, spuść z niego.

po upływie określonego czasu wino można butelkować. Zamykamy je pokrywkami, umieszczamy w zimnym miejscu na kolejne półtora miesiąca. Po tym wino będzie gotowe do podania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Tanin - 18   kcal/100g

Podobne przepisy