skład / składniki
metoda gotowania
czerwona porzeczka to popularna jagoda do robienia domowego wina. Nie jest to zaskakujące, ponieważ śpiewa w dużych ilościach i otrzymuje dużo soku. A niewystarczający aromat można skorygować, dodając sok z innych jagód, na przykład malin.
więc wyciśnij sok z czerwonej porzeczki i malin, wymieszaj oba płyny. Wlej mieszaninę do dowolnego pojemnika, zawiąż gazą i wyślij do ciemnego, ciepłego miejsca na 3 dni. W tym czasie powinna pojawić się piana.
następnie przygotowujemy syrop. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podgrzej na dużym ogniu. Dodaj cukier do rondla i wymieszaj wszystko, aż wszystkie kryształy całkowicie się rozpuszczą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia. Schłodzić syrop do temperatury pokojowej, a następnie wymieszać ze sfermentowanym sokiem.
wlej płyn do dużej szklanej butelki. Instalujemy uszczelkę wodną na butelce. Usuwamy butelkę w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej ,aż do zakończenia procesu fermentacji (zwykle jest to 7-10 dni). Nie zapominaj, że ciecz w butelce powinna wynosić nie więcej niż trzy czwarte jej objętości. Ponieważ przyszłe wino będzie mocno fermentować i rosnąć.
po zakończeniu procesu fermentacji odsącz młode wino z osadu. Dodaj do niego taninę, wymieszaj. Wlać do czystej butelki, ponownie zamknąć uszczelką wodną i wysłać do podróży, ale już w ciemnym i chłodnym miejscu. Na przykład Piwnica. Zostawiamy tam butelkę młodego wina na 1,5 miesiąca. Gdy osad spadnie, spuść z niego.
po upływie określonego czasu wino można butelkować. Zamykamy je pokrywkami, umieszczamy w zimnym miejscu na kolejne półtora miesiąca. Po tym wino będzie gotowe do podania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Tanin - 18 kcal/100g