wino ananasowe

niesamowicie pachnące! Nasycone, słoneczne, jasne! Wino ananasowe przygotowane według amerykańskiej receptury okazuje się tak aromatyczne i smaczne, że z pewnością zaimponuje zarówno gościom, jak i domownikom. A biorąc pod uwagę, że jest również piękny, stanie się centralną ozdobą świątecznego stołu. Prezentowana metoda przygotowania napoju pozwala uzyskać maksymalny smak i zapach.
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
73 kcal
IG: 0 / 17 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 160 d

wlej ilość wody wskazaną w przepisie do dużego rondla, wlej cukier. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Nie zapomnij mieszać. Wszystkie kryształy cukru powinny się rozpuścić. Gdy płyn się zagotuje, gotuj syrop przez kolejne pół godziny, zmniejszając ciepło do umiarkowanego. Pianę, która się utworzy, usuwamy łyżką cedzakową.

w tym czasie przygotowujemy ananasa. Potrzebujemy tylko miąższu, który należy pokroić w kostkę. Posiekany ananas wkładamy do wrzącego syropu, mieszamy, trzymamy w ogniu przez pół minuty. Następnie wyłącz ogień i zamknij patelnię z ananasami i syropem. Pozostaw ananasy na noc (10-12 godzin, ale w razie potrzeby możesz dłużej). Kawałki ananasa powinny być miękkie.

na tym etapie kładziemy drożdże na ananasach. Dobrze umyj cytrynę, pokrój na pół i wyciśnij sok z obu połówek. Dodaj również taninę. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym masę należy przenieść do pojemnika, najlepiej szklanego, w którym będzie fermentować. Instalujemy uszczelkę wodną na pojemniku. Proces fermentacji rozpocznie się szybko - już następnego dnia powinny pojawić się pierwsze oznaki,a mianowicie: bulgotanie, kwaśny zapach, Piankowa Czapka. Umieść pojemnik z brzeczką w ciemnym miejscu (temperatura pokojowa).

gdy proces fermentacji dobiegnie końca, a stanie się to za około półtora tygodnia, spuść płyn z osadu. Musisz to zrobić ostrożnie. Umieść płyn w czystej butelce, ponownie zainstaluj uszczelkę wodną na górze. Umieść butelkę w chłodnym miejscu do dalszej fermentacji. Będzie trwać 60 dni. Od czasu do czasu będzie wytrącać się. Dlatego mniej więcej raz na 2-3 tygodnie będziesz musiał spuścić z niego płyn.

kiedy minie określony czas, starzamy wino przez kolejny tydzień. Jeśli bąbelki już się nie pojawią, wlej wino do szklanych butelek, Zamknij hermetycznie pokrywkami. Stawiamy butelki w chłodzie - w piwnicy. Pozwól mu dojrzewać przez 3 miesiące.

po wino można podawać na stole. Takie wino jest przechowywane przez długi czas (w ciemności i chłodzie), co najmniej rok. Ale z reguły nie zatrzymuje się i pije szybko ze względu na doskonały smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Tanin - 18   kcal/100g

Podobne przepisy