sos majonezowy z czosnkiem

szybko i łatwo! Domowy majonez z dobrego masła jest zdrowy! Jako część domowego sosu majonez z czosnkiem wszystko jest tylko naturalne i zdrowe. Są to produkty, które zawsze znajdują się w każdej kuchni. Domowy majonez według tego przepisu jest delikatny, przewiewny, a także pikantny ze względu na czosnek i czarny pieprz.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 93 % 62 g
węglowodany 1 % 1 g
543 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos majonezowy z czosnkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jajka do przygotowania sosu są używane na surowo. Dlatego lepiej jest wziąć najnowsze i zakupione od zaufanego sprzedawcy. Weź olej roślinny absolutnie bez zapachu. Smak, nawet ten, który bardzo lubisz w oleju, może zepsuć smak majonezu. Dostosuj ilość czosnku do smaku. Aby nie marnować dużo wysiłku i czasu na uzyskanie soku, wybierz cytrynę lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać, umyć i przepuścić przez prasę lub bardzo drobno posiekać nożem. Nawet jeśli jesteś pewien możliwości swojego blendera, lepiej zrobić to z wyprzedzeniem i nie wysyłać dużych kawałków do sosu. Ze względu na wystarczająco dużą ilość oleju w sosie czosnek nie będzie mógł zostać zmiażdżony przez blender.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny, jajka i sok z cytryny do miski blendera lub głębokiego naczynia, w którym wygodnie będzie ubijać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzymając trzepaczkę blendera na dnie miski, ubijaj, aż prawie cała masa stanie się biała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę soli i pieprzu, posiekany czosnek. Kontynuuj ubijanie sosu, aż uzyskasz puszystą i gładką białą masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś powstały sos do szklanego lub ceramicznego pojemnika z pokrywką. Możesz użyć natychmiast lub przechowywać nie więcej niż tydzień w lodówce.

z podanej liczby produktów uzyskuje się około 300 ml sosu.

taki majonez świetnie nadaje się do przyprawiania sałatek warzywnych, takich jak sos do ryb, drobiu i mięsa. Uwielbiam grzanki z chleba żytniego z takim majonezem.

zamiast całych jajek do przygotowania majonezu można użyć samych żółtek. Jednocześnie konsystencja sosu staje się nieco grubsza, smak jest bogatszy, a kolor bardziej kremowy.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy