wiciokrzew na zimę

jagoda z cukrem bez gotowania, maksymalne korzyści i smak ! Surowy wiciokrzew z krzaka, niewiele osób lubi. Inną rzeczą jest to, że po dodaniu cukru jagoda jest parzona, a smak jest zupełnie inny, słodko-kwaśny z lekką goryczką. Taka jagoda wielu lubi herbatę, wypieki, dodaje się do twarogu, śmietany, lodów..
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 42 g
168 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw sterylizujemy słoiki. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,7 L - 8 minut, 1l - 15 minut, 2L - 20, 3L-25 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przepisu nadają się zarówno świeże jagody, jak i mrożone. Preferencja jest oczywiście świeża w sezonie zbiorów. Na Syberii każda jagoda jest często zamrażana, a następnie można z niej gotować wiele rzeczy. Wziąłem tylko zamrożone i podczas gotowania był cudowny aromat świeżych jagód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj świeży wiciokrzew z gałązek, liści i zepsutych jagód, dobrze spłucz. Wystarczy spłukać mrożoną jagodę zimną wodą i pozwolić wodzie spłynąć, ponieważ jagoda została już przygotowana. Wiele osób zaleca suszenie, ale robię to tylko przed zamrożeniem, teraz nie ma takiej potrzeby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast przenieś jagodę do miski blendera, dodaj trochę cukru i uderz impulsami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wiciokrzew wypuści sok, czego potrzebujemy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz w kilku etapach wypełniamy cukier i za każdym razem przewijamy. Jeśli jest dużo jagód, podziel je na części, przenieś każdą przewijaną porcję do przestronnej miski, a następnie wymieszaj wszystko lub użyj blendera zanurzeniowego lub stacjonarnego wolumetrycznego, dla kogo jest to wygodne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wiciokrzew ma dość twardą skórkę, więc gotowy przecier ma niejednorodną strukturę z fragmentami miąższu i skóry. Pozostaw puree na stole na 15 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie wlej do wysterylizowanych słoików, Zakręć. Przechowywać w lodówce. Można wlać do jednorazowych prostokątnych pojemników o pojemności 200 ml i przechowywać w zamrażarce.

chciałbym powiedzieć o ilości cukru.
dla tego przedmiotu możesz wziąć proporcję 1: 1

częściej biorę cukier o 200 g mniej niż waga przygotowanego wiciokrzewu, aby smak jagód został zachowany i nie został zatkany cukrem.

dopuszczalne jest umieszczenie cukru tylko 30% masy jagód, wystarczy do przechowywania w zamrażarce.

w przypadku dżemu zwykle przyjmuje się proporcję 1: 1,5, ale tutaj wolę wziąć mniej cukru, wystarczy mi 60 %.

jeśli jagoda z silną goryczką lub będzie przechowywana w piwnicy, lepiej wziąć cukier 1:1 i więcej.

wiciokrzew nie jest poddawany obróbce cieplnej, jest żywą jagodą o pełnym smaku i aromacie, ale aby wykluczyć fermentację, wszystkie naczynia i pojemniki muszą być czyste i przygotowane do przechowywania. Lub ugotuj jagodę o małej objętości, którą będziesz miał czas zjeść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g

Podobne przepisy