domowe Klasyczne tiramisu

bez pieczenia, na świątecznym stole, rozpływa się w ustach! Domowe Klasyczne tiramisu to włoski deser bez pieczenia w domu. To bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Łączy delikatny krem, miękkie ciasteczka i kremowy smak kawy. Chcę cieszyć się każdą łyżką tiramisu.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 53 % 28 g
297 kcal
IG: 14 / 57 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe Klasyczne tiramisu? Przygotuj jedzenie. Mascarpone i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, wcześniej wyjmij je z lodówki. Przygotowanie zacznij od kremu. Jak zrobić krem mascarpone? Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Zrób to tak ostrożnie, jak to możliwe, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie mogą nie być dobrze ubite. Umieść żółtka w misce i dodaj cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij mikserem lub trzepaczką na Jasną, kremową masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mascarpone i ubij mikserem z małą prędkością lub trzepaczką, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce z dużą prędkością ubij białka w mocną pianę. Sprawdź gotowość, Odwróć miskę, gotowa masa nie powinna wypływać z miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubite białka dodaj do miski z ubitymi żółtkami i mascarpone. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj szpatułką, aż uzyskasz gładką śmietanę. Mieszaj krem delikatnymi ruchami od dołu do góry, jakby zakopując białka, aby nie uszkodzić ich struktury powietrznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zajmij się podstawą deseru, jaką są ciasteczka. Wcześniej zaparz i ostudź mocne espresso. Dodaj koniak do schłodzonej kawy. Zanurz ciasteczka w kawie. Nie trzymaj ciasteczek długo w kawie, nie dłużej niż 5 sekund, może bardzo zmięknąć!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ciasteczka na tacy z wysokim brzegiem. Możesz również przygotować deser w porcjach-miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch z kremem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie ułóż ciasteczka i przykryj kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp kakao w proszku przez sito. Wstaw deser do lodówki na 3 godziny. Podawaj tiramisu, krojąc je na porcje, udekoruj jagodami i gałązką mięty do smaku. Smacznego!

z włoskiego tiramisu tłumaczy się jako "rozwesel mnie", ze względu na jego właściwości odżywcze i obecność kawy w składnikach. Nie ma dokładnej wersji wyglądu tego deseru. Wielu historyków uważa, że jego przepis został wynaleziony w latach 60.w restauracji alle Beccherie w Treviso. Szef kuchni Roberto Linguanotto, wieloletni cukiernik w Niemczech, połączył przepisy na bawarskie słodycze z włoską tradycją dawania dzieciom żółtka ubitego z cukrem dla ogólnego wzmocnienia. Tak narodził się nowy deser.
po raz pierwszy słowo "tiramisu" pojawiło się na stronach słownika języka włoskiego Sabatini Coletti w 1980 roku. A sam przepis na tiramisu został po raz pierwszy opublikowany w 1983 roku w książce "słodycze Veneto" Giovani Kapnista.
ponieważ surowe jajka są używane do deseru, wybierz świeże i sprawdzone jajka, dokładnie spłucz je sodą przed rozbiciem.
jeśli nie chcesz używać surowych jajek w deserach, zastąp bite białka bitą śmietaną. I ubij żółtka w łaźni wodnej.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy