bulgur z mlekiem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę bulgur? Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla i zagotuj.
Krok 3:
Gdy mleko się nagrzewa, roztop masło na gorącej patelni.
Krok 4:
Wlej bulgur do oleju i wymieszaj.
Krok 5:
Na małym ogniu podsmaż bulgur, aż będzie brązowy i orzechowy.
Krok 6:
Teraz wlej smażony bulgur do mleka, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj sól i cukier do smaku, wymieszaj.
Krok 8:
Gotuj owsiankę przez 20 minut na małym ogniu. Następnie przykryj i odstaw na 10 minut.
Krok 9:
Włóż gorącą owsiankę do talerza i podawaj ze szklanką mleka lub filiżanką herbaty. W razie potrzeby kaszę mleczną bulgur można ozdobić świeżymi jagodami, suszonymi owocami, orzechami. Smacznego!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g