bulgur z mlekiem

zdrowa i aromatyczna owsianka z mlekiem bulgur. Owsianka mleczna jest nam wszystkim znana, ale z bulguru jest rzadkością. Okazuje się, że jest to dość niezwykłe, ale bardzo smaczne danie o przyjemnym orzechowym aromacie. Taką gęstą owsiankę można podawać ze słodkimi sosami lub dżemami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 61 % 19 g
170 kcal
IG: 63 / 0 / 37

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę bulgur? Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy mleko się nagrzewa, roztop masło na gorącej patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej bulgur do oleju i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na małym ogniu podsmaż bulgur, aż będzie brązowy i orzechowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej smażony bulgur do mleka, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i cukier do smaku, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj owsiankę przez 20 minut na małym ogniu. Następnie przykryj i odstaw na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gorącą owsiankę do talerza i podawaj ze szklanką mleka lub filiżanką herbaty. W razie potrzeby kaszę mleczną bulgur można ozdobić świeżymi jagodami, suszonymi owocami, orzechami. Smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy