skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z miękkim serem ogórek pomidor kurczak groszek jajko? Wcześniej ugotuj jaja kurze. Umyj warzywa i osusz je papierowymi serwetkami. Możesz wziąć dowolny ser: twardy, miękki, półstały, a nawet stopiony. Jeśli go weźmiesz, lekko zamroź,a następnie zetrzyj. Mięso wędzonego kurczaka pokroić na małe kawałki.
Krok 2:
Weź płaski talerz sałatkowy, Ustaw na nim pierścień i zacznij układać warstwy. Pierwsza warstwa to połowa porcji kurczaka-posmaruj cienką warstwą majonezu. Używam do tego silikonowej szczotki.
Krok 3:
Pokrój świeży ogórek w paski. Nie obierałam z niego skóry. Jeśli masz go zbyt sztywnego lub gorzkiego, polecam go odciąć. Na wierzchu kurczaka ułóż porcję ogórków
Krok 4:
Po każdej warstwie przycisnąłem i wyrównałem warstwy pokrywką z formy. Wyciśnij trochę majonezu na ogórki i rozprowadź na powierzchni.
Krok 5:
Ser można drobno posiekać lub zetrzeć. Połóż warstwę sera ogórkowego (połowę) na wierzchu i posmaruj majonezem.
Krok 6:
Obrane jajko zetrzyj lub drobno posiekaj. Ułóż warstwę jajka na wierzchu sera, spłaszcz.
Krok 7:
Wyciśnij majonez na jajka i posmaruj go cienką warstwą.
Krok 8:
Oddziel odpowiednią ilość zielonego groszku, Odciągając płyn.
Krok 9:
Pokrój pomidora w cienkie plasterki. Możesz pominąć ten krok, ponieważ dodałem pomidora z chęci dodania jasności do sałatki.
Krok 10:
Ułóż groszek na jajach, a pomidory na wierzchu. I posmaruj pomidory warstwą majonezu za pomocą pędzla.
Krok 11:
Połóż drugą część kurczaka na pomidorach. Wyrównaj warstwy, naciskając pokrywkę z kokilki! Posmaruj kurczaka majonezem.
Krok 12:
Drobno posiekaj zieloną cebulę. I posyp je sałatką na wierzchu.
Krok 13:
Posyp sałatkę drugą częścią drobno posiekanego sera. Sałatka z wędzonym kurczakiem jest gotowa!
jeśli zdecydujesz się dodać gotowane warzywa do sałatki, lepiej ugotować je wcześniej, w przeciwnym razie czas będzie dłuższy.
możesz dodawać inne składniki do podstawowych składników. Najważniejsze, aby nie przesadzić z ostrym.
krojenie może być inne-słomki lub kostki. Szczególnie dobrze jest pokroić produkty o tej samej wielkości na kawałki - okazuje się, że jest znacznie smaczniejszy.
następnym razem przygotują tę sałatkę ze śmietaną. Majonez jest zbyt kaloryczny i dodaje ostrości gotowemu daniu.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g