pierogi smażone na oleju po ugotowaniu

oryginalny sposób na zaprezentowanie pierogów! Bardzo smaczne! Pierogi smażone na oleju po ugotowaniu są bardzo proste do przygotowania. Aby to zrobić, najpierw je Rzeźbimy, następnie gotujemy, a dopiero potem smażymy. Dzięki tej metodzie uzyskuje się je o bogatszym smaku, zwłaszcza jeśli do smażenia dodaje się czosnek.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 60 % 18 g
161 kcal
IG: 59 / 0 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z jajka, śmietany, soli i mąki zagniataj ciasto. Dodaj mąkę stopniowo. Może potrzebować trochę więcej lub mniej. Ciasto powinno być bardzo miękkie, elastyczne, przyjemne w pracy. Do nadzienia gotujemy obrane i umyte ziemniaki w osolonej wodzie-można je pokroić na 2-3 części, aby szybciej się ugotowały. Po 30 minutach spuść wodę i wbij ją w puree. Dodaj posiekaną i dobrze smażoną cebulę, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z ciasta tworzymy opaskę uciskową o małej średnicy. Pokrój go na kilka równoważnych kawałków. Bierzemy jeden kawałek na raz i zwijamy go na stole za pomocą wałka do ciasta w cienkie ciasto. Rozłóż łyżkę nadzienia ziemniaczanego na środku ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ściśnij mocno krawędzie, tworząc pierogi. Możesz uszczypnąć pierogi w zwykły lub kręcony sposób, ale bardziej mi się to podoba, więc krawędzie nie są tak grube. Używamy całego ciasta i całego nadzienia. Jeśli nadzienie się skończy, a ciasto pozostanie, możesz zrobić uszy, które dzieci tak kochają.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pierogi wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Po wynurzeniu gotujemy je przez 2 minuty. Wyjmij z patelni łyżką cedzakową lub włóż do durszlaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś pierogi do głębokiej miski, dodaj masło, wymieszaj wszystko, aby pierogi się nie sklejały. Na patelni usmaż cebulę (możesz dodać trochę posiekanego czosnku dla zapachu i smaku), rozłóż ugotowane pierogi i usmaż je. Podawaj ze śmietaną lub po prostu ze smażoną cebulą.

uwielbiam takie pierogi, a nie tylko gotowane. Gotuję je, a następnie specjalnie czekam, aż ostygną, aby je usmażyć. Chociaż nie możesz czekać, ale natychmiast usmażyć pierogi. Ten przepis jest bardzo przydatny dla tych, którzy latem jeżdżą do kraju. Możesz natychmiast zabrać ze sobą gotowe pierogi i już w kraju znaleźć trochę czasu, aby je usmażyć, nie rozpraszając się długo od pilnych spraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy