Sałatka z kalmarów, sera i białego jogurtu

Ta sałatka spodoba się każdemu, kto kocha kalmary! Okazuje się, że bardzo smaczna sałatka z kalmarami, serem i jogurtem! Na pewno przyda się wszystkim zwolennikom PP, a także miłośnikom owoców morza. To danie dobrze jest rozpocząć trudny dzień, podawać na śniadanie lub kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 13 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 5 % 1 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z jajkiem z serem kałamarnicy i ogórkiem, potrzebujemy: kałamarnica( jeśli zamrożona, wstępnie rozmrożona); jajka, twardy ser, ogórek; koperek; jogurt naturalny i mielony czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz kalmary z folii i cięciwy i dobrze spłucz. Gotuj kalmary w osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku. Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Aby uzyskać większą jednorodność, jajka można zetrzeć na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek, osusz, odetnij końcówki. Pokrój w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Możesz dodać kilka gałązek pietruszki do kopru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce umieść kalmary, ogórek, jajka, ser i zioła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatka z pieprzem, doprawiona jogurtem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sałatkę można podawać od razu lub odstawić do lodówki na 20 minut. Przed podaniem udekoruj sałatkę gałązką koperku. Smacznego!

staram się gotować z kalmarów tak często, jak tylko mogę. Bardzo podoba mi się ich smak i konsystencja - sprężysta, soczysta. Po raz pierwszy, jako nastolatek, strawiłem kalmary i stały się gumowe, twarde i bez smaku. Wydawało mi się, że nie trzeba mierzyć czasu: dłużej się gotują - będą smaczniejsze. I w końcu gotowałem zamiast 1-2 minut wszystkie 5. Potem zacząłem kupować konserwy, chociaż nie lubię ich w smaku. Konserwy mają dodatkowy smak. Ale do sałatek wystarczy.
do tej sałatki można dodać gotowany kruchy ryż, aby uzyskać więcej sytości. Zwykle robię tę sałatkę bez ogórka, ale z ryżem.
a twardy ser można zastąpić serami topionymi, takimi jak bursztyn i przyjaźń. Należy je najpierw trzymać w zamrażarce przez 10-15 minut,a następnie łatwiej zetrzeć.

uniwersalna sałatka z kalmarów ze standardowym zestawem potraw. Nic egzotycznego, z wyjątkiem samej kałamarnicy. I bardzo, bardzo smaczne! Kalmary mogą być używane gotowane lub konserwowane, kto lubi więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g

Podobne przepisy