skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z jajkiem z serem kałamarnicy i ogórkiem, potrzebujemy: kałamarnica( jeśli zamrożona, wstępnie rozmrożona); jajka, twardy ser, ogórek; koperek; jogurt naturalny i mielony czarny pieprz.
Krok 2:
Obierz kalmary z folii i cięciwy i dobrze spłucz. Gotuj kalmary w osolonej wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku. Schłodzić gotowe kalmary, pokroić w paski.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Aby uzyskać większą jednorodność, jajka można zetrzeć na grubej tarce.
Krok 4:
Umyj ogórek, osusz, odetnij końcówki. Pokrój w paski.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 6:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Możesz dodać kilka gałązek pietruszki do kopru.
Krok 7:
W salaterce umieść kalmary, ogórek, jajka, ser i zioła.
Krok 8:
Sałatka z pieprzem, doprawiona jogurtem.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Sałatkę można podawać od razu lub odstawić do lodówki na 20 minut. Przed podaniem udekoruj sałatkę gałązką koperku. Smacznego!
staram się gotować z kalmarów tak często, jak tylko mogę. Bardzo podoba mi się ich smak i konsystencja - sprężysta, soczysta. Po raz pierwszy, jako nastolatek, strawiłem kalmary i stały się gumowe, twarde i bez smaku. Wydawało mi się, że nie trzeba mierzyć czasu: dłużej się gotują - będą smaczniejsze. I w końcu gotowałem zamiast 1-2 minut wszystkie 5. Potem zacząłem kupować konserwy, chociaż nie lubię ich w smaku. Konserwy mają dodatkowy smak. Ale do sałatek wystarczy.
do tej sałatki można dodać gotowany kruchy ryż, aby uzyskać więcej sytości. Zwykle robię tę sałatkę bez ogórka, ale z ryżem.
a twardy ser można zastąpić serami topionymi, takimi jak bursztyn i przyjaźń. Należy je najpierw trzymać w zamrażarce przez 10-15 minut,a następnie łatwiej zetrzeć.
uniwersalna sałatka z kalmarów ze standardowym zestawem potraw. Nic egzotycznego, z wyjątkiem samej kałamarnicy. I bardzo, bardzo smaczne! Kalmary mogą być używane gotowane lub konserwowane, kto lubi więcej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g