skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy produkty niezbędne do przygotowania zupy Zatiruha. Umyj marchewki, ziemniaki i cebulę i usuń skórkę. Dokładnie umyj kurczaka i zioła.
Krok 2:
Zacznijmy od przygotowania bulionu. Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Pokrój marchewki w dowolny sposób.
Krok 4:
Wysyłamy skrzydełka z kurczaka, cebulę, marchewkę, sól i pieprz do rondla, wlewamy wodę i gotujemy na kuchence. W razie potrzeby cebulę i marchewkę można smażyć na oleju słonecznikowym. Gotuj bulion pod pokrywką na średnim ogniu, aż woda się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień do małego.
Krok 5:
Zacznijmy robić fugę w zupie. Aby to zrobić, ubij jedno jajko, 0,2 łyżeczki soli i 3 łyżki czystej wody.
Krok 6:
Przygotuj miejsce pracy do formowania fugi: czyste naczynia, nad którymi będziemy pracować, talerz z ubitym jajkiem i talerz z mąką. Dokładnie umyj ręce i zanurz je w talerzu z ubitym jajkiem.
Krok 7:
Po jajku zwiń ręce w talerz z mąką.
Krok 8:
Zaczynamy pocierać ręce o siebie, tworząc małe grudki ciasta. To jest zaprawa, której potrzebujemy.
Krok 9:
Przesiać zaprawę. 100 gramów mąki daje 1 filiżankę zaprawy.
Krok 10:
Pokrój ziemniaki.
Krok 11:
20 minut po ugotowaniu bulionu włóż pokrojone ziemniaki do rondla.
Krok 12:
Kontynuuj gotowanie zupy, aż ziemniaki będą gotowe. Włóż liść laurowy do zupy.
Krok 13:
Aktywnie mieszamy zupę łyżką i lekko obniżamy fugę do zupy.
Krok 14:
Ubij jajko kurze. Wlej jajko do zupy cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Pozwól jajku zwinąć się w zupie i wyłącz gaz. Pozostaw zupę do zaparzenia pod pokrywką przez 5 minut.
Krok 15:
Posiekaj koperek.
Krok 16:
Podawaj zupę do stołu, posypując drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g