zupa ze skrzydełkami kurczaka i surowym jajkiem

obfity i pyszny, z zaprawą do ciasta! Zupa ze skrzydłami kurczaka i surowym jajkiem smakuje jak zupa z domowym makaronem i można ją przygotować zarówno na bulionie mięsnym, jak i warzywnym. Gotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż przygotowanie zwykłego bulionu, ale warto. Proste składniki, a smak i rodzaj zupy są zupełnie inne.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 63 % 17 g
113 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy produkty niezbędne do przygotowania zupy Zatiruha. Umyj marchewki, ziemniaki i cebulę i usuń skórkę. Dokładnie umyj kurczaka i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od przygotowania bulionu. Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w dowolny sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysyłamy skrzydełka z kurczaka, cebulę, marchewkę, sól i pieprz do rondla, wlewamy wodę i gotujemy na kuchence. W razie potrzeby cebulę i marchewkę można smażyć na oleju słonecznikowym. Gotuj bulion pod pokrywką na średnim ogniu, aż woda się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień do małego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznijmy robić fugę w zupie. Aby to zrobić, ubij jedno jajko, 0,2 łyżeczki soli i 3 łyżki czystej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj miejsce pracy do formowania fugi: czyste naczynia, nad którymi będziemy pracować, talerz z ubitym jajkiem i talerz z mąką. Dokładnie umyj ręce i zanurz je w talerzu z ubitym jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po jajku zwiń ręce w talerz z mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaczynamy pocierać ręce o siebie, tworząc małe grudki ciasta. To jest zaprawa, której potrzebujemy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiać zaprawę. 100 gramów mąki daje 1 filiżankę zaprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ziemniaki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    20 minut po ugotowaniu bulionu włóż pokrojone ziemniaki do rondla.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kontynuuj gotowanie zupy, aż ziemniaki będą gotowe. Włóż liść laurowy do zupy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aktywnie mieszamy zupę łyżką i lekko obniżamy fugę do zupy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij jajko kurze. Wlej jajko do zupy cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Pozwól jajku zwinąć się w zupie i wyłącz gaz. Pozostaw zupę do zaparzenia pod pokrywką przez 5 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posiekaj koperek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj zupę do stołu, posypując drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy