bułki tempura - majonez paluszki krabowe ser śmietankowy

pyszne, delikatne, kremowe, smażone w panierce! Gotowanie bułek tempura w domu jest szybkie i proste. Przepis szczegółowo opisuje proces, aby nawet początkujący mógł sobie z tym poradzić. Te japońskie bułki są smażone na oleju, aż będą chrupiące i podawane jak zwykłe sushi. Spróbuj, jest pyszne!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 58 % 31 g
węglowodany 32 % 17 g
342 kcal
IG: 6 / 47 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułki tempura? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i zapasy do przygotowania bułek. Z ekwipunku będziesz potrzebować maty bambusowej, folii spożywczej, frytkownicy lub patelni. Określ ilość soli i cukru według smaku - w kompozycji wskazałem objętości, które są dla mnie odpowiednie. Dla niektórych mogą być niewystarczające lub, przeciwnie, nadmierne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ryż do bułek. Użyj okrągłego ryżu lub specjalnego do sushi i bułek, ponieważ jest to ryż, który ma niezbędny gluten. Używając innego ryżu, najprawdopodobniej bułki się rozpadną. Wlej ryż do pojemnika i spłucz 4 razy, aż woda stanie się czysta. Następnie włóż ryż do rondla i zalej wodą w stosunku 1:1. Przykryj patelnię pokrywką i podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę (nie otwieraj pokrywy podczas całego procesu gotowania). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie ryżu przez 15 minut. W tym czasie cała ciecz odparowuje. Następnie wyłącz ogrzewanie i pod przykryciem odstaw ryż na kolejne 10 minut. Więc ryż osiągnie pożądaną konsystencję. Gotowy ryż zwiększa objętość 2 razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz na osobnej patelni połącz ocet ryżowy, cukier i sól. Umieść rondel, ale na wolnym ogniu i rozpuść cukier i sól w occie, nie doprowadzając zawartości kadzi do wrzenia. Weź drewniany pojemnik, wytrzyj go mokrymi ręcznikami papierowymi. Odbywa się to tak, że ryż nie przykleja się do samego pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś ugotowany ryż do tego pojemnika. Na drewnianej łyżce stopniowo wlewaj gotową mieszaninę octu, a następnie ostrożnie wlej tę mieszaninę do ryżu cienkim strumieniem na całym ryżu z łyżki. Drewnianą szpatułką delikatnie wymieszaj ryż z dressingiem. Następnie całkowicie ostudź ryż, przykrywając miskę mokrym ręcznikiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bambusowa mata do formowania rolek owinąć folią spożywczą. Zapewnia to wysoki stopień higieny i ma na celu wygodną pracę, nic się do niego nie przyklei, a mata pozostanie czysta. Również użycie folii spożywczej jest okazją do przedłużenia żywotności maty bambusowej. Chroni jego wnikanie między pręty ryżu i nadzienia, pozwala rzadziej zwilżać matę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie. Weź torebkę z ciastem i napełnij ją serkiem śmietankowym. Jeśli używasz, odetnij dziobek przy saszetce. Wskazane jest wcześniejsze wyjęcie sera z lodówki, aby łatwiej było z nim pracować. Pokrój paluszki krabowe na małe kawałki, przenieś do miski i wymieszaj z łyżką majonezu (łyżka ze zjeżdżalnią).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj ciasto na przyszłość i tempurę do przyszłego pieczenia bułek. Aby to zrobić, wlej zimną wodę do pojemnika, dodaj do niego sól i wymieszaj je. Następnie dodaj czubatą łyżkę mąki i zagniataj składniki. Tak więc, dodając całą objętość mąki, wymieszaj, aby nie było grudek, uzyskując jednorodne ciasto. Wlej bułkę tartą Panko do innego pojemnika (użyj takiego, w którym wygodnie będzie zwinąć bułki).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przystąp do montażu rolek. Połóż na macie nori błyszczącą stroną do dołu. Przygotuj płyn do zwilżania rąk. Aby to zrobić, wlej kęs ryżu i wodę w stosunku 1:3 do małej miski. Zwilżając ręce w takim roztworze, wygodnie będzie pracować z ryżem. Lepiej jest używać przefiltrowanej wody, ponieważ trafia ona bezpośrednio do produktu konsumpcyjnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Więc rozłóż jedną trzecią 1/3 ugotowanego ryżu równomiernie na arkuszu nori, pozostawiając 2/3 jego części puste. Na ryż ułóż 1/3 serka śmietankowego i mieszankę paluszków krabowych z majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po ułożeniu nadzienia rolkowego zacznij formować rolkę. Aby to zrobić, przekręć go, naciśnij rolkę matą. Arkusz nori, który nie zawiera ryżu, osusz wodą, aby bezpiecznie przymocować całą konstrukcję. Nadaj rolce Okrągły kształt. Kładąc rolkę na krawędzi, podważ jej bok. Zrób to z jednej i drugiej strony. W ten sposób uformuj jeszcze 2 rolki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przetnij skręcone rolki na pół. Teraz zanurz krawędzie bułek w wcześniej przygotowanym cieście, a następnie zanurz samą bułkę w cieście. Następnie zwiń je w bułce tartej. Wlej olej roślinny na patelnię,patelnię lub frytkownicę. Rozgrzej olej do 150-160°C i smaż na przemian w nim bułki przez 30-40 sekund.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażyć na złoty kolor. Użyłem frytkownicy i bułki były całkowicie w oleju. Jeśli smażysz na patelni, a olej nie pokrywa całkowicie bułek, przekręć je podczas smażenia, aby były równomiernie ugotowane i miały równie złoty kolor ze wszystkich stron.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usmażone bułki połóż natychmiast na naczyniu lub lekko ostudź, pokrój każdą bułkę na kawałki (dla wygody). Podawaj bułki z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

dania kuchni japońskiej od dawna podbiły serca i żołądki Rosjan, a bułki stały się jednym z ulubionych dań. Istnieje ogromna liczba odmian, które na widok ich obfitości rozpraszają oczy. Tym razem proponuję spróbować bułek w tempurze.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy