zrazy ziemniaczane z mielonym kurczakiem

urozmaicaj swoje menu za pomocą zrazów ziemniaczanych. To danie można podawać ze śmietaną, sałatką ze świeżych warzyw i ziołami. Może służyć jako pełnowartościowa przekąska, ponieważ składa się z ziemniaków i mielonego mięsa. Jest przygotowywany z improwizowanych produktów, okazuje się bardzo smaczny, satysfakcjonujący i apetyczny. Ziemniaki można gotować nie obrane, ale w & quot; mundurze & quot; - smak będzie nieco inny. Radzę przygotować to danie dla mojej rodziny, która zawsze oczekuje od nas czegoś nowego i smacznego!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 48 % 16 g
179 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku ciasta ziemniaczanego obieramy ziemniaki, myjemy je, zanurzamy w garnku z wrzącą wodą i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Spuść wodę, dodaj sól i zmiażdż. Pozwól puree ziemniaczanemu trochę ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy puree ostygnie, przygotuj nadzienie. Smażyć posiekaną cebulę i mięso mielone na oleju roślinnym (1 łyżka stołowa), dodać sól do smaku. Dusić mieszając przez 5-7 minut na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko w schłodzone tłuczone ziemniaki i dodaj przesianą mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj widelcem, wyrabiając ciasto ziemniaczane. Nie dodawaj już mąki, aby nie zatkać nią ciasta. Z tej ilości ciasta wyjdzie 5 dużych zrazów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mokrymi rękami bierzemy około jednej piątej ciasta, formujemy ciasto, rozprowadzamy nadzienie na środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ściśnij krawędzie, aby wypełnienie nie było widoczne. Przygotowujemy następujące zrazy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz półfabrykaty w bułce tartej ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni dobrze kalcynuj olej roślinny-wlej tyle oleju, aby osiągnął połowę zrazów. Robimy ogień większy niż przeciętny i kładziemy smażyć zrazy. Mamy ciasto i nadzienie gotowe, wystarczy poczekać na pojawienie się skórki. Smażyć z obu stron , aż się zrumienią - około 1-1, 5 minuty. Smażyć wszystkie puste miejsca.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażone zrazy można wyjąć z patelni i natychmiast położyć na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

te zrazy są pyszne w każdej formie: na gorąco, na ciepło i na zimno. Zamiast bułki tartej możesz użyć mąki - w płaszczu z mąki będą nie mniej smaczne. Soczyste nadzienie mięsne doskonale komponuje się z ciastem ziemniaczanym. Danie nadaje się na lunch i kolację. Ostateczny smak potrawy będzie zależał od odmiany ziemniaków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy