skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku ciasta ziemniaczanego obieramy ziemniaki, myjemy je, zanurzamy w garnku z wrzącą wodą i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Spuść wodę, dodaj sól i zmiażdż. Pozwól puree ziemniaczanemu trochę ostygnąć.
Krok 2:
Gdy puree ostygnie, przygotuj nadzienie. Smażyć posiekaną cebulę i mięso mielone na oleju roślinnym (1 łyżka stołowa), dodać sól do smaku. Dusić mieszając przez 5-7 minut na średnim ogniu.
Krok 3:
Wbij jajko w schłodzone tłuczone ziemniaki i dodaj przesianą mąkę.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj widelcem, wyrabiając ciasto ziemniaczane. Nie dodawaj już mąki, aby nie zatkać nią ciasta. Z tej ilości ciasta wyjdzie 5 dużych zrazów.
Krok 5:
Mokrymi rękami bierzemy około jednej piątej ciasta, formujemy ciasto, rozprowadzamy nadzienie na środku.
Krok 6:
Ściśnij krawędzie, aby wypełnienie nie było widoczne. Przygotowujemy następujące zrazy.
Krok 7:
Zanurz półfabrykaty w bułce tartej ze wszystkich stron.
Krok 8:
Na patelni dobrze kalcynuj olej roślinny-wlej tyle oleju, aby osiągnął połowę zrazów. Robimy ogień większy niż przeciętny i kładziemy smażyć zrazy. Mamy ciasto i nadzienie gotowe, wystarczy poczekać na pojawienie się skórki. Smażyć z obu stron , aż się zrumienią - około 1-1, 5 minuty. Smażyć wszystkie puste miejsca.
Krok 9:
Smażone zrazy można wyjąć z patelni i natychmiast położyć na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
te zrazy są pyszne w każdej formie: na gorąco, na ciepło i na zimno. Zamiast bułki tartej możesz użyć mąki - w płaszczu z mąki będą nie mniej smaczne. Soczyste nadzienie mięsne doskonale komponuje się z ciastem ziemniaczanym. Danie nadaje się na lunch i kolację. Ostateczny smak potrawy będzie zależał od odmiany ziemniaków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g