zupa z brokułów i czerwonej ryby

bogata, jasna, najsmaczniejsza zupa rybna! Przestrzegasz diety i monitorujesz swoją dietę? W takim razie zupa Rybno-brokułowa jest właśnie dla ciebie! Pożywny, zdrowy, lekki, zastąpi lunch lub późną kolację. Pyszne i szybkie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 70 % 7 g
44 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z czerwonej ryby i brokułów? Przygotuj wszystko zgodnie z listą. Jeśli masz rybę z zamrażarki, wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku bulionu idealna jest głowa i ogon ryby, a także płetwy i grzbiety. Więc oczyść ogon z łusek, usuń skrzela z głowy ryby, w przeciwnym razie bulion będzie gorzki i mętny. Wyślij głowę, ogon i grzbiety do garnka. Napełnij zimną wodą. Na dużym ogniu zagotuj, usuń białą pianę, sól do smaku i gotuj na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Podziel brokuły na małe kwiatostany. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w czystej zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w kostkę lub małe identyczne kostki. Posiekaj cebulę losowo, a marchewkę pokrój w cienkie koła lub pół koła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój czerwoną rybę na porcje na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby pozbyć się małych kości. Odłóż głowę i ogon na osobny talerz. Wyślij ziemniaki, marchewkę i cebulę do bulionu. Po ponownym zagotowaniu na dużym ogniu zmniejsz płomień i gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą gotowe (od 10 do 15 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czerwoną rybę, liść laurowy i brokuły. Gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Zupa jest gotowa, można ją zostawić w tej formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby zupa stała się grubsza i bardziej sycąca, Dodaj do niej kukurydzę, semolinę lub kaszę pszenną, jeśli chcesz. Wymieszaj, po pierwszych oznakach wrzenia wyłącz kuchenkę, przykryj garnek pokrywką i pozwól zupie parzyć przez chwilę. Podczas nalegania kasza osiągnie pełną gotowość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj każdemu mielony czarny lub ziele angielskie i drobno posiekane zioła.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy