skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z czerwonej ryby i brokułów? Przygotuj wszystko zgodnie z listą. Jeśli masz rybę z zamrażarki, wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
Krok 2:
W przypadku bulionu idealna jest głowa i ogon ryby, a także płetwy i grzbiety. Więc oczyść ogon z łusek, usuń skrzela z głowy ryby, w przeciwnym razie bulion będzie gorzki i mętny. Wyślij głowę, ogon i grzbiety do garnka. Napełnij zimną wodą. Na dużym ogniu zagotuj, usuń białą pianę, sól do smaku i gotuj na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Krok 3:
W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Podziel brokuły na małe kwiatostany. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w czystej zimnej wodzie.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w kostkę lub małe identyczne kostki. Posiekaj cebulę losowo, a marchewkę pokrój w cienkie koła lub pół koła.
Krok 5:
Pokrój czerwoną rybę na porcje na małe kawałki.
Krok 6:
Gdy bulion będzie gotowy, odcedź go, aby pozbyć się małych kości. Odłóż głowę i ogon na osobny talerz. Wyślij ziemniaki, marchewkę i cebulę do bulionu. Po ponownym zagotowaniu na dużym ogniu zmniejsz płomień i gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą gotowe (od 10 do 15 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).
Krok 7:
Dodaj czerwoną rybę, liść laurowy i brokuły. Gotuj na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Zupa jest gotowa, można ją zostawić w tej formie.
Krok 8:
Aby zupa stała się grubsza i bardziej sycąca, Dodaj do niej kukurydzę, semolinę lub kaszę pszenną, jeśli chcesz. Wymieszaj, po pierwszych oznakach wrzenia wyłącz kuchenkę, przykryj garnek pokrywką i pozwól zupie parzyć przez chwilę. Podczas nalegania kasza osiągnie pełną gotowość.
Krok 9:
Podawaj każdemu mielony czarny lub ziele angielskie i drobno posiekane zioła.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g