dżem z marakui

Egzotyczny dżem zachwyci rodzinę zimą. Dżem z marakui nie jest trudniejszy do przygotowania niż zwykłe owoce i jagody. Cukier należy dodawać do miazgi jeden do jednego, taki dżem jest gotowany w dwóch krokach i przechowywany w lodówce.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 42 g
178 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Moja marakuja, pokrój każdy owoc na pół, użyj łyżeczki, aby oczyścić miąższ.

2. Miąższ wkładamy do rondla, wlewamy cukier, wysyłamy do ognia.

3. Doprowadzić dżem do wrzenia, w tym procesie usunąć piankę. Po zagotowaniu dżemu gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

4. Następnie wyjmujemy patelnię z pieca, schładzamy zawartość i ponownie gotujemy przez 15 minut od momentu wrzenia. 

przechowuj taki dżem w lodówce.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Marakuja - 68   kcal/100g

Podobne przepisy