zupa rutabaga

Przygotuj zupę jarzynową! Proste i wykwintne! . Zupa rutabaga jest bogata, ma delikatną jedwabistą konsystencję i dobrze wyrażony kremowy smak. Sos z pestek dyni z szałwią nadaje potrawie pewną tajemnicę i oczywiście uzupełnia smak.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 28 % 5 g
120 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1.& nbsp; w rondelku na średnim ogniu podgrzej połowę porcji masła, następnie dodaj mąkę, wymieszaj.

2. Wlej śmietanę do masy mącznej, wymieszaj, aby nie było grudek, a następnie wlej bulion z kurczaka.

3. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie trzymaj na małym ogniu przez około 20 minut, aby masa stała się grubsza.

4. Rutabagę, marchewkę i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, smażyć na pozostałym maśle przez 10 minut.

5. Posiekaj szałwię, dodaj połowę porcji do smażonych warzyw, gotuj przez kolejną minutę. 

6. W tym czasie sos wystarczająco zgęstniał, zalewamy nim warzywa i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.

7. Pozostałą szałwię i posiekane pestki dyni smażymy na oliwie z oliwek.

8. Zupę przecieramy blenderem, dodajemy sól, czarny pieprz, paprykę, wstępnie starty ser cheddar. 

9. Gdy ser się rozpuści, rozłóż zupę na porcje i dodaj sos z szałwii i pestek dyni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rutabaga - 34   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy