skład / składniki
metoda gotowania
1.& nbsp; w rondelku na średnim ogniu podgrzej połowę porcji masła, następnie dodaj mąkę, wymieszaj.
2. Wlej śmietanę do masy mącznej, wymieszaj, aby nie było grudek, a następnie wlej bulion z kurczaka.
3. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie trzymaj na małym ogniu przez około 20 minut, aby masa stała się grubsza.
4. Rutabagę, marchewkę i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, smażyć na pozostałym maśle przez 10 minut.
5. Posiekaj szałwię, dodaj połowę porcji do smażonych warzyw, gotuj przez kolejną minutę. 
6. W tym czasie sos wystarczająco zgęstniał, zalewamy nim warzywa i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.
7. Pozostałą szałwię i posiekane pestki dyni smażymy na oliwie z oliwek.
8. Zupę przecieramy blenderem, dodajemy sól, czarny pieprz, paprykę, wstępnie starty ser cheddar. 
9. Gdy ser się rozpuści, rozłóż zupę na porcje i dodaj sos z szałwii i pestek dyni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rutabaga - 34 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g