świeże owoce borówki brusznicy

jasny rubinowy odcień i wspaniały smak z lekką goryczką. Sok z borówki brusznicy jest przydatny nie mniej niż sok żurawinowy, ale ze względu na specyficzny gorzki smak jagód nie jest tak popularny. Próbowałem różnych proporcji cukru, wody i jagód, ale zgodnie z tym przepisem napój okazał się najbardziej zrównoważony. A goryczka nie jest zbyt zauważalna, a cukru nie ma za dużo.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 25 g
102 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj Borówki, posortuj i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel jagody blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skórki zalać wodą, zagotować i gotować przez 5 minut. Odcedź bulion.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sok z borówki brusznicy i cukier do wywaru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 1-2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw napój owocowy pod przykryciem przez około 10 minut i wlej do szklanek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g

Podobne przepisy