kompot ze śliwek i winogron
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj śliwki: posortuj, wybierz piękne, twarde owoce, zepsute i miękkie Usuń.
2. Winogrona należy również sprawdzić-usuń zepsute jagody.
3. Dokładnie umyj śliwki i winogrona pod bieżącą wodą i włóż do czystych, przygotowanych słoików.
4. Zalej słoiki wrzącą wodą do samej góry, przykryj czystymi blaszanymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
5. Po upływie określonego czasu spuść wodę do dużego rondla, wlej cukier i wymieszaj.
6. Postaw garnek na ogniu, zagotuj kompot i gotuj przez 2-3 minuty.
7. Napełnij słoiki kompotem, zwiń pokrywki i zawiń w ciepły koc.
8. Po całkowitym ostygnięciu przenieś kompot do piwnicy.
pij dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g