kompot ze śliwek i winogron

kompot witaminowy dla Twojej rodziny! Gotuj z miłością! Kompot śliwkowo-winogronowy jest jednym z najsmaczniejszych napojów, które można przygotować na zimę. Kompot jest jasny, słodki i zdrowy (ilość cukru można regulować do smaku). Spróbuj gotować!
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
39 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przygotuj śliwki: posortuj, wybierz piękne, twarde owoce, zepsute i miękkie Usuń.

2. Winogrona należy również sprawdzić-usuń zepsute jagody.

3. Dokładnie umyj śliwki i winogrona pod bieżącą wodą i włóż do czystych, przygotowanych słoików.

4. Zalej słoiki wrzącą wodą do samej góry, przykryj czystymi blaszanymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

5. Po upływie określonego czasu spuść wodę do dużego rondla, wlej cukier i wymieszaj.

6. Postaw garnek na ogniu, zagotuj kompot i gotuj przez 2-3 minuty.

7. Napełnij słoiki kompotem, zwiń pokrywki i zawiń w ciepły koc.

8. Po całkowitym ostygnięciu przenieś kompot do piwnicy.

pij dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy