Ciasto Serce z mastyksu

Zaskocz znajomych kulinarnymi arcydziełami! Przygotuj ciasto mastyksowe! To ciasto upiekłam mojej przyjaciółce na rocznicę ślubu jako prezent. Była zachwycona, ponieważ nie spodziewała się takiego wyniku. Praca z mastyksem nie jest taka trudna, najważniejsze jest to, że ciasto w środku jest bardzo smaczne. Dzielę się przepisem na gotowanie, spróbuj, jestem pewien, że ci się uda!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 34 % 24 g
węglowodany 59 % 41 g
400 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 10 min

1. Rozbij jajka do miski miksera, wlej cukier, ubij, aż powstanie bujna piana (zajmie to 10 minut).

2. Do powstałej masy dodaj mleko skondensowane, śmietanę i przesianą mąkę z proszkiem kakaowym, zagniataj ciasto. Gasimy sodę octem i wprowadzamy do ciasta, mieszamy. Ciasto okazało się gładkie, konsystencja przypomina ciasto na naleśniki.

3. Smarujemy kształt serca masłem i wlewamy do niego ciasto. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Ostrożnie wyjmij gotowe ciasto z formy i pozwól mu ostygnąć na ruszcie.

5. Ubij zmiękczone masło mikserem, aż będzie białe. Nie przestając bić w częściach, Wprowadzamy mleko skondensowane, doprowadzamy krem do idealnie jednorodnego stanu, po czym wlewamy posiekane orzechy, mieszamy.

6. Wlej mleko do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia. Podczas podgrzewania mleka ubij jajka mikserem. Gdy cukier całkowicie rozpuści się w mleku, przy ciągłym mieszaniu łączymy obie mieszanki i gotujemy na ogniu, aż zgęstnieje. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć. Zmiękcz masło, ubij na puszystość i połącz z kremem mleczno-jajecznym. Powstałą śmietanę ubijamy mikserem.

7. Ciasto kroimy na trzy równe części, smarujemy kremem mleczno-jajecznym i wysyłamy do lodówki. Gdy krem stwardnieje, posmaruj wierzch skondensowanym kremem i złóż obie części kremu do kremu, jak hamburger. Teraz smarujemy powierzchnię drugiego ciasta i pozostałe trzecie ciasto kremem mlecznym, pozwalamy kremowi związać się w lodówce i przykryć skondensowanym kremem. Przykryj kremową warstwę trzecim ciastem, aby nie posmarowana strona pozostała na wierzchu. Ciasto wysyłamy na trzy godziny do lodówki.

8. W międzyczasie przygotuj krem do wyrównania powierzchni ciasta pod mastyksem. Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej, zmiękcz masło w kuchence mikrofalowej, połącz oba składniki razem i ubij mikserem.

9. A teraz wyrównujemy powierzchnię ciasta powstałym kremem, wysyłamy do lodówki na 15 minut, wygładzamy nierówności szpatułką i pokrywamy ciasto po raz drugi, pozwalamy kremowi związać się w lodówce i dokładniej wyrównujemy warstwę wykończeniową.

10. Wałkujemy mastyks w cienką warstwę i pokrywamy nim ciasto, delikatnie wygładzamy, odcinamy nadmiar. Cóż, teraz pozostaje udekorować ciasto figurami mastyksu (nie mam czasu na rzeźbienie, więc kupuję niezbędne części w sklepie ze słodyczami).

oto takie piękno! A co najważniejsze, ciasto jest nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy