skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski miksera, wlej cukier, ubij, aż powstanie bujna piana (zajmie to 10 minut).
2. Do powstałej masy dodaj mleko skondensowane, śmietanę i przesianą mąkę z proszkiem kakaowym, zagniataj ciasto. Gasimy sodę octem i wprowadzamy do ciasta, mieszamy. Ciasto okazało się gładkie, konsystencja przypomina ciasto na naleśniki.
3. Smarujemy kształt serca masłem i wlewamy do niego ciasto. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Ostrożnie wyjmij gotowe ciasto z formy i pozwól mu ostygnąć na ruszcie.
5. Ubij zmiękczone masło mikserem, aż będzie białe. Nie przestając bić w częściach, Wprowadzamy mleko skondensowane, doprowadzamy krem do idealnie jednorodnego stanu, po czym wlewamy posiekane orzechy, mieszamy.
6. Wlej mleko do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia. Podczas podgrzewania mleka ubij jajka mikserem. Gdy cukier całkowicie rozpuści się w mleku, przy ciągłym mieszaniu łączymy obie mieszanki i gotujemy na ogniu, aż zgęstnieje. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć. Zmiękcz masło, ubij na puszystość i połącz z kremem mleczno-jajecznym. Powstałą śmietanę ubijamy mikserem.
7. Ciasto kroimy na trzy równe części, smarujemy kremem mleczno-jajecznym i wysyłamy do lodówki. Gdy krem stwardnieje, posmaruj wierzch skondensowanym kremem i złóż obie części kremu do kremu, jak hamburger. Teraz smarujemy powierzchnię drugiego ciasta i pozostałe trzecie ciasto kremem mlecznym, pozwalamy kremowi związać się w lodówce i przykryć skondensowanym kremem. Przykryj kremową warstwę trzecim ciastem, aby nie posmarowana strona pozostała na wierzchu. Ciasto wysyłamy na trzy godziny do lodówki.
8. W międzyczasie przygotuj krem do wyrównania powierzchni ciasta pod mastyksem. Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej, zmiękcz masło w kuchence mikrofalowej, połącz oba składniki razem i ubij mikserem.
9. A teraz wyrównujemy powierzchnię ciasta powstałym kremem, wysyłamy do lodówki na 15 minut, wygładzamy nierówności szpatułką i pokrywamy ciasto po raz drugi, pozwalamy kremowi związać się w lodówce i dokładniej wyrównujemy warstwę wykończeniową.
10. Wałkujemy mastyks w cienką warstwę i pokrywamy nim ciasto, delikatnie wygładzamy, odcinamy nadmiar. Cóż, teraz pozostaje udekorować ciasto figurami mastyksu (nie mam czasu na rzeźbienie, więc kupuję niezbędne części w sklepie ze słodyczami).
oto takie piękno! A co najważniejsze, ciasto jest nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g