Selz z golonki
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
golonkę dokładnie zeskrobujemy i myjemy, wkładamy do rondla. Mięso również myjemy, wysyłamy do golonki. Napełnij zawartość wodą, solą, dodaj jeden ząbek czosnku i gotuj, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
włóż mięso i golonkę do miski, pokrój na małe kawałki.
wlej trochę bulionu (około 100 ml) do miski, pieprz, wyciśnij ząbek czosnku przez prasę, wymieszaj. Przefiltruj powstałą pikantną mieszaninę przez sitko i wlej do miski z mięsem.
dodaj żelatynę po bulionie, wymieszaj.
wyłóż formę folią spożywczą lub celofanową torbą i włóż do niej mięso, dokładnie ubijając. Wysyłamy seltzes do lodówki na całą noc.
tak piękne i smaczne danie uzyskuje się z golonki wieprzowej!
traktuj rodzinę i jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g