Seltzes w żołądku

bardzo smaczne domowe danie mięsne! Dziś chcę przedstawić Wam danie, którego teściowa nauczyła mnie gotować (nie jest Niemką, ale mieszka w Niemczech), a mianowicie - z seltzem. Mąż po prostu uwielbia takie mięsne przysmaki i je seltzes z wielkim apetytem. Przeczytaj przepis i gotuj ze mną. To nie jest tak trudne, jak się wydaje)
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
211 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 d

1. Rozpocznij przetwarzanie żołądka wieprzowego z wyprzedzeniem. Dokładnie umyj i spłucz wnętrze kilka razy. Następnie wlej sok z cytryny, obficie posyp solą i ostrożnie pamiętaj, aby usunąć cały śluz z błony żołądka, a następnie włóż do miski i zalej wodą, pozostaw na noc. Rano posyp żołądek kaszą kukurydzianą, pamiętaj dokładnie i pozostaw na pół godziny, a następnie umyj.

2. Dokładnie umyj głowę świni, zeskrob nożem. Pokrój głowę na 6 części, umyj uszy ponownie, zwracając szczególną uwagę na wnętrze, pamiętaj o usunięciu oczu.

3. Teraz włóż części głowy do rondla, wlej wodę tak, aby była o około 3 cm wyższa niż zawartość, podpal i zagotuj. Gdy zawartość się zagotuje, gotuj przez 2 minuty i odcedź.

4. Przykryj wieprzowinę czystą wodą, ponownie zagotuj i, zmniejszając ciepło do niskiego poziomu, gotuj przez 4 godziny.

5. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na 4 części.

5. Umieść przygotowaną cebulę i czosnek na patelni, a także dodaj groszek czarnego i ziela angielskiego, liście laurowe i sól. Po dodaniu przypraw gotuj bulion przez kolejną godzinę.

6. Cóż, teraz, gdy wszystko jest gotowe, usuń mięso z bulionu, oddziel je od kości, pokrój w małe kostki. Tutaj pokrój czosnek, a także dodaj sól do smaku, wymieszaj.

7. Odwróć żołądek na lewą stronę i szczelnie napełnij mięsem, zszyj otwór zwykłą nicią do szycia. Pamiętaj również, aby wykonać 10-12 nakłuć igłą w całym żołądku, aby umożliwić ucieczkę powietrza.

8. Odcedź bulion i ponownie zagotuj, a następnie zanurz w nim Seltzera i gotuj przez godzinę.

9. Przełóż seltzes do naczynia do pieczenia i wyślij do piekarnika, podgrzewając go do 180 stopni. Piecz seltzery przez 20 do 30 minut, aż powierzchnia stanie się rumiana.

10. Połóż seltzes na talerzu i ustaw na nim prasę. Pozostaw na noc, a następnie podawaj.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Głowa świni - 216   kcal/100g
  • Żołądki wieprzowe - 159   kcal/100g

Podobne przepisy