skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozpocznij przetwarzanie żołądka wieprzowego z wyprzedzeniem. Dokładnie umyj i spłucz wnętrze kilka razy. Następnie wlej sok z cytryny, obficie posyp solą i ostrożnie pamiętaj, aby usunąć cały śluz z błony żołądka, a następnie włóż do miski i zalej wodą, pozostaw na noc. Rano posyp żołądek kaszą kukurydzianą, pamiętaj dokładnie i pozostaw na pół godziny, a następnie umyj.
2. Dokładnie umyj głowę świni, zeskrob nożem. Pokrój głowę na 6 części, umyj uszy ponownie, zwracając szczególną uwagę na wnętrze, pamiętaj o usunięciu oczu.
3. Teraz włóż części głowy do rondla, wlej wodę tak, aby była o około 3 cm wyższa niż zawartość, podpal i zagotuj. Gdy zawartość się zagotuje, gotuj przez 2 minuty i odcedź.
4. Przykryj wieprzowinę czystą wodą, ponownie zagotuj i, zmniejszając ciepło do niskiego poziomu, gotuj przez 4 godziny.
5. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na 4 części.
5. Umieść przygotowaną cebulę i czosnek na patelni, a także dodaj groszek czarnego i ziela angielskiego, liście laurowe i sól. Po dodaniu przypraw gotuj bulion przez kolejną godzinę.
6. Cóż, teraz, gdy wszystko jest gotowe, usuń mięso z bulionu, oddziel je od kości, pokrój w małe kostki. Tutaj pokrój czosnek, a także dodaj sól do smaku, wymieszaj.
7. Odwróć żołądek na lewą stronę i szczelnie napełnij mięsem, zszyj otwór zwykłą nicią do szycia. Pamiętaj również, aby wykonać 10-12 nakłuć igłą w całym żołądku, aby umożliwić ucieczkę powietrza.
8. Odcedź bulion i ponownie zagotuj, a następnie zanurz w nim Seltzera i gotuj przez godzinę.
9. Przełóż seltzes do naczynia do pieczenia i wyślij do piekarnika, podgrzewając go do 180 stopni. Piecz seltzery przez 20 do 30 minut, aż powierzchnia stanie się rumiana.
10. Połóż seltzes na talerzu i ustaw na nim prasę. Pozostaw na noc, a następnie podawaj.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Głowa świni - 216 kcal/100g
- Żołądki wieprzowe - 159 kcal/100g

