konfitura figowa z koniakiem i cytryną

nic tak nie przywraca siły ani nie dodaje wigoru jak figi. Cały czas szukam nowych i nietypowych przepisów. Myślę, że taki dżem spodoba się nie tylko kobietom i dzieciom, znanym ze słodyczy, ale także silniejszej płci.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
216 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Figi opłukać, osuszyć, odciąć ogony i nakłuć drewnianym patyczkiem (wykałaczką)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ułóż przygotowane figi w szerokiej misce z dżemem w jednej warstwie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp cukrem równą warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj gazą na wierzchu i pozostaw na 3 dni. Czekamy, aż figi wypuszczą sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak wygląda nasz kęs dżemu za trzy dni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj cytrynę, wyciśnij sok. Wyjmujemy butelkę brandy lub brandy z baru. Nie bądź chciwy i wylewaj szklankę. W moim przypadku użyłam 2 butelek po 100 ml brandy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj płynne składniki do fig. NIE MIESZAJ!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Więc na bardzo małym ogniu gotuj nasze figi z koniakiem i sokiem z cytryny przez 40 minut. Przypomnę: nie mieszaj! Delikatnie usuń piankę. Wyłącz ogień i pozostaw do zaparzenia na jeden dzień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnego dnia ponownie kładziemy dżem na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 30 minut.NIE MIESZAJ!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowy dżem przez około godzinę i włożyć do przygotowanych słoików.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jagody figowe są niejako karmelizowane, bardzo piękne i smaczne. Syrop jest lepki i bogaty w smak. Cóż, bardzo słodkie, cóż, bardzo smaczne!

ten złożony (długi w czasie)i niezwykły przepis na dżem figowy wypada korzystnie w porównaniu ze smakiem i aromatem. Sok z cytryny dodaje kwaśności, a koniak wzmacnia smak. Rajska rozkosz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Figi - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy