skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Figi opłukać, osuszyć, odciąć ogony i nakłuć drewnianym patyczkiem (wykałaczką)
Krok 2:
Ułóż przygotowane figi w szerokiej misce z dżemem w jednej warstwie
Krok 3:
Posyp cukrem równą warstwą.
Krok 4:
Przykryj gazą na wierzchu i pozostaw na 3 dni. Czekamy, aż figi wypuszczą sok.
Krok 5:
Tak wygląda nasz kęs dżemu za trzy dni.
Krok 6:
Umyj cytrynę, wyciśnij sok. Wyjmujemy butelkę brandy lub brandy z baru. Nie bądź chciwy i wylewaj szklankę. W moim przypadku użyłam 2 butelek po 100 ml brandy
Krok 7:
Dodaj płynne składniki do fig. NIE MIESZAJ!
Krok 8:
Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum.
Krok 9:
Więc na bardzo małym ogniu gotuj nasze figi z koniakiem i sokiem z cytryny przez 40 minut. Przypomnę: nie mieszaj! Delikatnie usuń piankę. Wyłącz ogień i pozostaw do zaparzenia na jeden dzień.
Krok 10:
Następnego dnia ponownie kładziemy dżem na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 30 minut.NIE MIESZAJ!
Krok 11:
Schłodzić gotowy dżem przez około godzinę i włożyć do przygotowanych słoików.
Krok 12:
Jagody figowe są niejako karmelizowane, bardzo piękne i smaczne. Syrop jest lepki i bogaty w smak. Cóż, bardzo słodkie, cóż, bardzo smaczne!
ten złożony (długi w czasie)i niezwykły przepis na dżem figowy wypada korzystnie w porównaniu ze smakiem i aromatem. Sok z cytryny dodaje kwaśności, a koniak wzmacnia smak. Rajska rozkosz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Figi - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g