puree ziemniaczane z cukinią

danie jest smaczne i bardzo zdrowe. Spodoba się dorosłym i dzieciom! Ponieważ cukinia jest bogata w witaminy i minerały, staram się częściej przygotowywać z niej potrawy. Połączenie z tłuczonymi ziemniakami jest bardzo delikatne. Udaje się nakarmić nawet wybredne dzieci. Możesz podawać osobno, a także jako dodatek do dania mięsnego.
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 75 % 15 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Kroimy i wysyłamy do gotowania.

2. Cukinię myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy na parze.

3. Zmiażdż gotowe gorące ziemniaki i zalej wrzącym mlekiem. Potrzebujesz trochę soli.

4. Gdy cukinia jest ugotowana, ubij blenderem w puree.

5. Wymieszaj ziemniaki z cukinią i dodaj masło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy