dżem figowy na zimę
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli figi zostały tylko zebrane, nie można ich umyć. Jeśli kupiłeś-umyj i osusz owoce. Odetnij kucyki.
Krok 2:
Włóż figi do naczynia do gotowania, przykryj cukrem, dodaj wodę i rozpal mały ogień.
Krok 3:
Doprowadzić do wrzenia i całkowicie rozpuścić cukier. Gotuj przez 5 minut. Wyłączyć.
Krok 4:
Usuń piankę i całkowicie ostudź.
Krok 5:
Ponownie włóż mały ogień, zagotuj, gotuj przez 5 minut i ponownie ostudź. Zrób to 4-5 razy. Na koniec gotuj dżem przez 10-15 minut i włóż do przygotowanych słoików.
Krok 6:
Ta ilość dała 2 słoiki po 500 ml.
dżem figowy przygotowany na zimę zachwyci cię nie tylko wieloma przydatnymi cechami, ale także niezapomnianym smakiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Figi - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g