dżem figowy na zimę

ze słodkich, aromatycznych owoców-deser dla smakoszy. Z wyglądu owoce figi nie są niczym niezwykłym. Ale figi zawierają maksymalną liczbę kalorii. Nic tak nie przywraca siły i nie daje wigoru.Figi są zalecane na ból gardła i ból gardła. Jeśli istnieje skłonność do chorób sercowo-naczyniowych lub zakrzepicy. Potas i żelazo zawarte w figach pomagają radzić sobie z anemią. Figi są stosowane jako środek przeciwbólowy i gojący rany. Cudowny owoc!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 56 g
219 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli figi zostały tylko zebrane, nie można ich umyć. Jeśli kupiłeś-umyj i osusz owoce. Odetnij kucyki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż figi do naczynia do gotowania, przykryj cukrem, dodaj wodę i rozpal mały ogień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia i całkowicie rozpuścić cukier. Gotuj przez 5 minut. Wyłączyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń piankę i całkowicie ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie włóż mały ogień, zagotuj, gotuj przez 5 minut i ponownie ostudź. Zrób to 4-5 razy. Na koniec gotuj dżem przez 10-15 minut i włóż do przygotowanych słoików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ta ilość dała 2 słoiki po 500 ml.

dżem figowy przygotowany na zimę zachwyci cię nie tylko wieloma przydatnymi cechami, ale także niezapomnianym smakiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Figi - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy