Przepiecz z jajkiem

Zachwyć swoich bliskich aromatycznymi i pysznymi wypiekami! . Moja ciotka nauczyła mnie gotować pieczywo, zapewniając, że to wcale nie są ciasta. I absolutnie się z nią zgadzam (niech wszyscy, którzy uważają to danie za otwarte ciasta, wybaczą mi). Spróbuj ugotować przepiórki z nadzieniem jajeczno-cebulowym i przekonaj się, jakie to pyszne!
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 64 % 28 g
210 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Wlej kefir i olej roślinny do miski, rozbij jajko, dodaj sodę, sól i cukier, wymieszaj masę trzepaczką. Gdy mieszanina stanie się jednorodna, przesiej do niej mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, elastyczne, nie przyklejać się do rąk.

2. A teraz nadzienie. Jajka kurze gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w małe kostki. Umyj cebulę, osusz, drobno posiekaj. Włóż jajka i cebulę do miski, dodaj sól, rozbij surowe jajka, wymieszaj.

3. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, Wytnij koła o średnicy 9 cm (możesz podzielić ciasto na równe części i rozwałkować każdą część na ciasto o pożądanej średnicy). Podnieś krawędzie i ściśnij, aby zrobić talerz ciasta.

4. Przenosimy półfabrykaty na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wypełniamy nadzieniem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij do niego blachę do pieczenia. Piec pieczemy przez 15-20 minut.

lepiej podawać tego rodzaju wypieki na ciepło.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy