skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kefir i olej roślinny do miski, rozbij jajko, dodaj sodę, sól i cukier, wymieszaj masę trzepaczką. Gdy mieszanina stanie się jednorodna, przesiej do niej mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, elastyczne, nie przyklejać się do rąk.
2. A teraz nadzienie. Jajka kurze gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w małe kostki. Umyj cebulę, osusz, drobno posiekaj. Włóż jajka i cebulę do miski, dodaj sól, rozbij surowe jajka, wymieszaj.
3. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, Wytnij koła o średnicy 9 cm (możesz podzielić ciasto na równe części i rozwałkować każdą część na ciasto o pożądanej średnicy). Podnieś krawędzie i ściśnij, aby zrobić talerz ciasta.
4. Przenosimy półfabrykaty na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wypełniamy nadzieniem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij do niego blachę do pieczenia. Piec pieczemy przez 15-20 minut.
lepiej podawać tego rodzaju wypieki na ciepło.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g