Puree z cukinii z mlekiem

delikatne, szybkie w przygotowaniu i bardzo zdrowe! Takie tłuczone ziemniaki przygotowane w domu są znacznie bardziej przydatne niż zakupione. Dania z cukinii są bardzo polecane dzieciom od najmłodszych lat. Delikatny puree jest dobrze odbierany przez żołądek dziecka. I bardzo przydatne, ponieważ w nim dużo witamin i minerałów. Smacznego dla Ciebie i Twoich dzieci!
koteѼAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Dokładnie umyj, jeśli młoda cukinia może być gotowana ze skórką. Jeśli skórka jest stara, lepiej ją obrać.

2. Bierzemy naczynia, w których będziesz gotować i wkładamy do niego cukinię pokrojoną na kawałki. Młoda cukinia gotuje się bardzo szybko.

3. Dodaj wodę i sól do smaku do warzyw.

4. Doprowadź do gotowości i wlej mleko do cukinii i gotuj do kremowej konsystencji.

5. Ubij blenderem, aż będzie gładka. Okazuje się, że jest przewiewny, smaczny puree. Jeśli okaże się gęsty puree, dodaj gorące mleko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy