Puree z cukinii z mlekiem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj, jeśli młoda cukinia może być gotowana ze skórką. Jeśli skórka jest stara, lepiej ją obrać.
2. Bierzemy naczynia, w których będziesz gotować i wkładamy do niego cukinię pokrojoną na kawałki. Młoda cukinia gotuje się bardzo szybko.
3. Dodaj wodę i sól do smaku do warzyw.
4. Doprowadź do gotowości i wlej mleko do cukinii i gotuj do kremowej konsystencji.
5. Ubij blenderem, aż będzie gładka. Okazuje się, że jest przewiewny, smaczny puree. Jeśli okaże się gęsty puree, dodaj gorące mleko.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g