sok pomidorowy bez octu z goździkami na zimę

najprostszy przepis na domowe przygotowanie! Sok pomidorowy na zimę w maszynce do mięsa jest dość prosty, bezodpadowy i bardzo przydatny w gospodarstwie domowym. Może być stosowany zamiast koncentratu pomidorowego, do dodawania do zup, dań głównych, sosów, przekąsek i napojów.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
29 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sok pomidorowy na zimę? Pomidory na sok nadają się do każdej odmiany. Mam odmianę kremową, dojrzałą, gęstą, mięsistą. Dobrze umyj owoce zimną wodą. Z 3 kg pomidorów wydajność to 5 półlitrowych puszek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory na ćwiartki, Usuń miejsce łodygi i przepuść przez maszynę do mięsa. Siatkę do mielenia pomidorów w maszynce do mięsa należy zainstalować najmniejszą. W przeciwnym razie będziesz musiał przejść dwa razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dostaniemy masę pomidorową, ale jeszcze nie sok, ponieważ jest wystarczająco przewiewna po zmieleniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie umieść miskę z masą pomidorową na ogniu i jednocześnie podgrzewając, przetworz ją za pomocą blendera zanurzeniowego. Musisz osiągnąć najbardziej jednorodną miazgę i starać się nie rozpryskiwać całej kuchni, bądź ostrożny!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj masę pomidorową, zmniejsz ogień, dodaj sól, cukier i ziarna goździków, aby uzyskać pikantny smak. Gotuj, ciągle mieszając, aż cała piana się rozproszy. Powinien gotować się w postaci miazgi. Gotowanie soku zajmie około 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy piana zniknie z powierzchni, sok pomidorowy jest gotowy i można go wlać do słoików.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Słoiki i pokrywki do zwijania soku pomidorowego należy wcześniej wysterylizować. Aby przyspieszyć proces, słoiki można sterylizować w kuchence mikrofalowej, a pokrywki można po prostu zagotować. Wlej gorący sok do sterylnych słoików i natychmiast zwiń.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć zwinięte słoiki z sokiem pomidorowym do góry nogami. Sprawdź szczelność i pozostaw je tak, aż całkowicie ostygną. Następnie umieść w ciemnym miejscu do przechowywania na zimę. Przechowuj słoiki z sokiem pomidorowym w temperaturze pokojowej.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego nie można zmniejszyć stężenia soli i cukru, a także zastąpić octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy