skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sok pomidorowy na zimę? Pomidory na sok nadają się do każdej odmiany. Mam odmianę kremową, dojrzałą, gęstą, mięsistą. Dobrze umyj owoce zimną wodą. Z 3 kg pomidorów wydajność to 5 półlitrowych puszek.
Krok 2:
Pokrój pomidory na ćwiartki, Usuń miejsce łodygi i przepuść przez maszynę do mięsa. Siatkę do mielenia pomidorów w maszynce do mięsa należy zainstalować najmniejszą. W przeciwnym razie będziesz musiał przejść dwa razy.
Krok 3:
Dostaniemy masę pomidorową, ale jeszcze nie sok, ponieważ jest wystarczająco przewiewna po zmieleniu.
Krok 4:
Następnie umieść miskę z masą pomidorową na ogniu i jednocześnie podgrzewając, przetworz ją za pomocą blendera zanurzeniowego. Musisz osiągnąć najbardziej jednorodną miazgę i starać się nie rozpryskiwać całej kuchni, bądź ostrożny!
Krok 5:
Zagotuj masę pomidorową, zmniejsz ogień, dodaj sól, cukier i ziarna goździków, aby uzyskać pikantny smak. Gotuj, ciągle mieszając, aż cała piana się rozproszy. Powinien gotować się w postaci miazgi. Gotowanie soku zajmie około 15-20 minut.
Krok 6:
Gdy piana zniknie z powierzchni, sok pomidorowy jest gotowy i można go wlać do słoików.
Krok 7:
Słoiki i pokrywki do zwijania soku pomidorowego należy wcześniej wysterylizować. Aby przyspieszyć proces, słoiki można sterylizować w kuchence mikrofalowej, a pokrywki można po prostu zagotować. Wlej gorący sok do sterylnych słoików i natychmiast zwiń.
Krok 8:
Odwróć zwinięte słoiki z sokiem pomidorowym do góry nogami. Sprawdź szczelność i pozostaw je tak, aż całkowicie ostygną. Następnie umieść w ciemnym miejscu do przechowywania na zimę. Przechowuj słoiki z sokiem pomidorowym w temperaturze pokojowej.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego nie można zmniejszyć stężenia soli i cukru, a także zastąpić octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g