skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw wszystkie warzywa należy umyć i ugotować. Po ostygnięciu należy je wyczyścić.
2. Śledzie oczyszczamy z pestek. Używamy tylko filetów.
3. Marynujemy cebulę. Aby to zrobić, obierz cebulę i drobno pokrój w kostkę. Wlać ocet lub sok z cytryny.
4. Połóż folię spożywczą na stole, jest to konieczne, aby łatwiej było zwinąć sałatkę w rolkę.
5. Rozłóż rolkę warstwami. Mamy pierwszą warstwę buraków, pocieramy ją na tarce.
6. Warstwa majonezu.
7. Kolejną warstwę marchewki smarujemy również majonezem.
8. Pocieramy jabłko (lepiej wziąć kwaśne jabłka). I znowu majonez.
9. Ułóż ziemniaki i posmaruj majonezem.
10. Rozłóż marynowaną cebulę na ziemniakach i posmaruj majonezem.
11. Drobno pokrój filet śledziowy i rozłóż na ziemniakach.
12. Wszystko ostrożnie zwiń w rolkę .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g