Sałatka z kapusty pekińskiej i piersi z kurczaka i selera

pyszne połączenie kurczaka i kapusty pekińskiej w obfitej sałatce. Bardzo satysfakcjonująca sałatka, produkty w niej doskonale komponują się ze smakiem. Dobra alternatywa dla sałatki Oliviera na świątecznym stole, kapusta pekińska sprawia, że struktura sałatki jest bardziej porowata, a także dodaje soczystości.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 29 % 5 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z kapustą pekińską i piersią z kurczaka, potrzebujemy również następujących produktów: ziemniaków, marchwi, jajek, pikli, korzenia selera, groszku w puszkach, cebuli, majonezu i soli. Bierzemy liczbę produktów zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki i marchewki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Gotowanie zajmie około 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj również pierś z kurczaka w osolonej wodzie, również przez 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka gotujemy przez 10 minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy ziemniaki, marchew, jajka i pierś z kurczaka gotują się, zmielimy resztę składników. Zetrzyj korzeń selera na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Posiekaną cebulę można zalać wrzącą wodą przez kilka minut, aby wyeliminować gorycz, a następnie spuścić wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pikle kroimy również w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój główkę kapusty pekińskiej na pół, a następnie wzdłuż na 4 części i pokrój w poprzek, aby uzyskać małe paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowane i schłodzone ziemniaki, marchew, i obierz jajka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj marchewki na małe kostki za pomocą Krajarki do warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ziemniaki kroimy również w kostkę za pomocą Krajarki do warzyw.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jajka na twardo również siekamy w kostkę za pomocą Krajarki do warzyw.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój pierś z kurczaka w średnią kostkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wszystkie posiekane składniki, a także groszek w puszkach, wkładamy do głębokiej miski i dodajemy do nich majonez. Możesz dodać trochę soli do smaku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Sałatka z kapustą pekińską i piersią z kurczaka dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowa sałatka jest natychmiast podawana na stole jako niezależne danie jako zimna przekąska.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy