Saltison z golonki wieprzowej z czosnkiem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. W rondelku wkładamy sól, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę,
cebula i golonka wieprzowa (można wstępnie namoczyć w zimnej wodzie przez 30
minut). Napełnij wszystko zimną wodą i gotuj.
2. Gdy bulion się zagotuje, usuń piankę i zmniejsz ogień.
3.Gotuj do miękkości. Gdy miąższ zacznie odchodzić od kości, jest gotowy,
zdejmij z ognia.
4. Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Dodaj czosnek do mięsa, zmielony pieprz do smaku, wymieszaj.
5. Mięso zawijamy w gazę i wkładamy do garnka pod ucisk.
6. Wkładamy do lodówki na 1 dzień.
7. Wyjmujemy, kroimy i cieszymy się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g