Saltison z golonki wieprzowej z czosnkiem

pyszne i oryginalne danie, zarówno na wakacje, jak i na co dzień. Saltison wieprzowy to wspaniała zimna przekąska.Dzięki temu przepisowi możesz przygotować bardzo smaczne danie mięsne. Możesz zastąpić kiełbasę.Podawać z chrzanem lub musztardą. Gotuj i zaskakuj swoich bliskich.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 5 % 2 g
248 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 6 h

1. W rondelku wkładamy sól, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę,

cebula i golonka wieprzowa (można wstępnie namoczyć w zimnej wodzie przez 30

minut). Napełnij wszystko zimną wodą i gotuj.

2. Gdy bulion się zagotuje, usuń piankę i zmniejsz ogień.

3.Gotuj do miękkości. Gdy miąższ zacznie odchodzić od kości, jest gotowy,

zdejmij z ognia.

4. Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Dodaj czosnek do mięsa, zmielony pieprz do smaku, wymieszaj.

5. Mięso zawijamy w gazę i wkładamy do garnka pod ucisk.

6. Wkładamy do lodówki na 1 dzień.

7. Wyjmujemy, kroimy i cieszymy się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy