saltison z wątróbki wieprzowej

delikatny, pyszny, soczysty i niezwykły przepis! Saltison to zimna przekąska mięsna. Gotowanie w domu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kto jest na diecie, możesz zmniejszyć ilość tłuszczu, otrzymasz chudsze danie. Kulinarnych sukcesów!
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 65 % 36 g
węglowodany 13 % 7 g
378 kcal
IG: 33 / 17 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h 30 min

1. Myjemy wątrobę, usuwamy film.

2. Pokrój wątrobę i smalec na kawałki niezbyt duże o boku około 1 cm.

3. W misce wymieszaj wszystko z jajkiem, kaszą manną, mąką, solą, drobno posiekanym czosnkiem i wybranymi przyprawami.

4. Umieść mieszaninę na folii spożywczej i zawiń kilka razy, aby uzyskać kiełbasę. Możesz zabandażować nitkami.

5. W rondelku włóż naszą kiełbasę i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny.

6. Schłodzoną kiełbasę wkładamy do lodówki, jest to możliwe przez całą noc.


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy