wędzona makrela pod futrem

klasyczna sałatka z oryginalnym podaniem! Ten przepis to kolejny sposób na przygotowanie śledzia pod futrem - w postaci bułki. Wędzona makrela nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Spróbuj zrobić sałatkę według tego przepisu, a na pewno ci się spodoba!
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 29 % 8 g
172 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

Czas gotowania: 6 h 40 min

1. Najpierw umyj warzywa i ugotuj je. Osobno ugotuj jajka. Obieramy.

2. Zetrzyj wszystkie warzywa i jajka osobno.

3. Bierzemy wędzoną makrelę i obieramy z kości i kroimy filet na kawałki.

4. Układamy sałatkę warstwami na folii spożywczej (aby wygodniej było nam zwinąć ją w rolkę) i posmarować każdą warstwę majonezem. Naprzemiennie warstwy buraków, marchwi, jajek, kawałków śledzia i ziemniaków. Dodaj sól do swoich upodobań.

5. Delikatnie zwiń w rolkę i włóż do lodówki do impregnacji, gdzieś na 3-4 godziny, a najlepiej na noc.

6. Przed podaniem pokrój bułkę i udekoruj ziołami, granatem lub żółtkiem startym na drobnej tarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy