wędzona makrela pod futrem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Najpierw umyj warzywa i ugotuj je. Osobno ugotuj jajka. Obieramy.
2. Zetrzyj wszystkie warzywa i jajka osobno.
3. Bierzemy wędzoną makrelę i obieramy z kości i kroimy filet na kawałki.
4. Układamy sałatkę warstwami na folii spożywczej (aby wygodniej było nam zwinąć ją w rolkę) i posmarować każdą warstwę majonezem. Naprzemiennie warstwy buraków, marchwi, jajek, kawałków śledzia i ziemniaków. Dodaj sól do swoich upodobań.
5. Delikatnie zwiń w rolkę i włóż do lodówki do impregnacji, gdzieś na 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
6. Przed podaniem pokrój bułkę i udekoruj ziołami, granatem lub żółtkiem startym na drobnej tarce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g