forszmak klasyczny ze śledzia z cebulką
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Klasyczny forshmak jest przygotowywany ze śledzia z dodatkiem cebuli, masła, bochenka, jajka, kwaśnego jabłka, mleka, soli i pieprzu.
Krok 2:
Ugotuj jajko na twardo, namocz kilka plasterków Bochenka w mleku. Obierz jajko i jabłka.
Krok 3:
Umieść przygotowane produkty w misce kombajnu lub maszynki do mięsa.
Krok 4:
Dodaj śledzie.
Krok 5:
Włóż wyciśnięty bochenek i zmiel do uzyskania gładkości. Wymieszaj ze zmiękczonym masłem i wstaw do lodówki.
Krok 6:
Podawaj jako przekąskę na kanapkach lub tostach.
Klasyczny forshmak ze śledzia to świetna przekąska, tylko nie wygląda zbyt apetycznie - więc udekoruj ją ziołami lub cienkimi plasterkami jasnych warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g