forszmak klasyczny ze śledzia z cebulką

gotuj szybko, danie jest niedrogie-spróbuj! Klasyczny forshmak ze śledzia to świetna przekąska.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 32 % 9 g
161 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Klasyczny forshmak jest przygotowywany ze śledzia z dodatkiem cebuli, masła, bochenka, jajka, kwaśnego jabłka, mleka, soli i pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj jajko na twardo, namocz kilka plasterków Bochenka w mleku. Obierz jajko i jabłka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść przygotowane produkty w misce kombajnu lub maszynki do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śledzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż wyciśnięty bochenek i zmiel do uzyskania gładkości. Wymieszaj ze zmiękczonym masłem i wstaw do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj jako przekąskę na kanapkach lub tostach.

Klasyczny forshmak ze śledzia to świetna przekąska, tylko nie wygląda zbyt apetycznie - więc udekoruj ją ziołami lub cienkimi plasterkami jasnych warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy