Dango z sosem waniliowym

popularny japoński deser z niezbyt japońskim sosem. Wszystko odbywa się bardzo prosto: kulki są łatwo formowane, nie przyklejają się do rąk, gotują się szybko, są natychmiast spożywane.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 91 % 31 g
141 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wodę do mąki ryżowej i zagnieść strome ciasto o konsystencji przypominającej plastelinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zwiń kulki nieco mniejsze niż orzech.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz Dango we wrzącej, słodzonej wodzie, mieszając, poczekaj, aż się pojawią i gotuj przez kolejne 3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź ugotowane kulki i ostrożnie nawlecz je na szaszłyki lub wykałaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do sosu połącz cukier, skoncentrowane mleko i wanilinę i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dango skropić sosem i podawać.

nie przepadam za klasycznym sosem Dango, więc zrobiłam własną wersję, ale tak naprawdę można użyć dowolnego słodkiego sosu, nawet skondensowanego mleka.
Dango można podawać na zimno, wtedy ciasto jest bardziej gęste i lepkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko - 138   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy