Dango z sosem waniliowym
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę do mąki ryżowej i zagnieść strome ciasto o konsystencji przypominającej plastelinę.
Krok 2:
Zwiń kulki nieco mniejsze niż orzech.
Krok 3:
Zanurz Dango we wrzącej, słodzonej wodzie, mieszając, poczekaj, aż się pojawią i gotuj przez kolejne 3 minuty.
Krok 4:
Weź ugotowane kulki i ostrożnie nawlecz je na szaszłyki lub wykałaczki.
Krok 5:
Do sosu połącz cukier, skoncentrowane mleko i wanilinę i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 6:
Dango skropić sosem i podawać.
nie przepadam za klasycznym sosem Dango, więc zrobiłam własną wersję, ale tak naprawdę można użyć dowolnego słodkiego sosu, nawet skondensowanego mleka.
Dango można podawać na zimno, wtedy ciasto jest bardziej gęste i lepkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko - 138 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g