shulum w kotle

pyszne danie kempingowe w środowisku kuchni miejskiej! Shulum to bogata gęsta zupa gotowana na jagnięcinie. Mój mąż go uwielbia, więc staram się go zadowolić. Spróbuj, to naprawdę satysfakcjonujące i smaczne!
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 30 % 7 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 45 min

myjemy jagnięcinę pod bieżącą wodą, odcinamy tłuszcz ze ścian bocznych i warstw (nie potrzeba dużo, wystarczy 40-50 gramów).

w kotle rozprowadzamy pokrojony smalec, smażymy go, aż utworzą się skwarki, następnie układamy kawałki jagnięciny i smażymy przez 10 minut. W tym czasie jagnięcina odpowiednio się zrumieni. Przyprawiamy mięso solą i mieszanką papryki.

obierz cebulę, pokrój w paski. Obierz również marchewkę, pokrój na duże kawałki. Dodaj cebulę do mięsa, smaż przez minutę, a następnie dodaj marchewkę.

napełnij zawartość wodą, aby pokryła wszystko 1-2 cm, nie więcej. Gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez trzy godziny.

obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę, Wyślij do kotła na pół godziny przed gotowaniem shulum.

myjemy pietruszkę, kroimy tak drobno, jak to możliwe, wysyłamy do shulum i usuwamy kocioł z ognia.

podczas serwowania dopraw naczynie czosnkiem wyciśniętym przez prasę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy