skład / składniki
metoda gotowania
myjemy jagnięcinę pod bieżącą wodą, odcinamy tłuszcz ze ścian bocznych i warstw (nie potrzeba dużo, wystarczy 40-50 gramów).
w kotle rozprowadzamy pokrojony smalec, smażymy go, aż utworzą się skwarki, następnie układamy kawałki jagnięciny i smażymy przez 10 minut. W tym czasie jagnięcina odpowiednio się zrumieni. Przyprawiamy mięso solą i mieszanką papryki.
obierz cebulę, pokrój w paski. Obierz również marchewkę, pokrój na duże kawałki. Dodaj cebulę do mięsa, smaż przez minutę, a następnie dodaj marchewkę.
napełnij zawartość wodą, aby pokryła wszystko 1-2 cm, nie więcej. Gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez trzy godziny.
obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę, Wyślij do kotła na pół godziny przed gotowaniem shulum.
myjemy pietruszkę, kroimy tak drobno, jak to możliwe, wysyłamy do shulum i usuwamy kocioł z ognia.
podczas serwowania dopraw naczynie czosnkiem wyciśniętym przez prasę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g