miód z mniszka lekarskiego z cytryną

pyszny miód! Niezwykły i prosty przepis na gotowanie! Okazuje się bardzo smaczny miód. Dość tania i łatwa metoda gotowania.
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 31 g
130 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbierz 200 głów mniszka lekarskiego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i oddziel żółte płatki od pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Płatki zalać zimną wodą, dodać sok z cytryny i średnio posiekaną skórkę z cytryny, cukier granulowany. Dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostudzić i pozostawić na 24 godziny w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź powstały napar przez gazę złożoną w kilku warstwach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyrzuć powstałe ciasto, a syrop zamienimy w miód z mniszka lekarskiego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj syrop i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania usuń powstałą pianę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej dżem do gotowych sterylnych słoików i zamknij sterylnymi pokrywkami.

owinąć słoiki i ostudzić, a następnie umieścić w wyznaczonych miejscach do trwałego przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g

Podobne przepisy