miód z mniszka lekarskiego z cytryną
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbierz 200 głów mniszka lekarskiego.
Krok 2:
Opłucz i oddziel żółte płatki od pojemnika.
Krok 3:
Płatki zalać zimną wodą, dodać sok z cytryny i średnio posiekaną skórkę z cytryny, cukier granulowany. Dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 4:
Ostudzić i pozostawić na 24 godziny w lodówce.
Krok 5:
Odcedź powstały napar przez gazę złożoną w kilku warstwach.
Krok 6:
Wyrzuć powstałe ciasto, a syrop zamienimy w miód z mniszka lekarskiego.
Krok 7:
Zagotuj syrop i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania usuń powstałą pianę.
Krok 8:
Wlej dżem do gotowych sterylnych słoików i zamknij sterylnymi pokrywkami.
owinąć słoiki i ostudzić, a następnie umieścić w wyznaczonych miejscach do trwałego przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g