Schulum Classic

obfita zupa kempingowa jest fantastyczna! Shulum to ulubione danie mężczyzn w naszej rodzinie. Gotujemy zgodnie z przepisem dziadka i pod jego nadzorem(uwielbia ten biznes-patrzeć i doradzać). Kiedyś gotowali nawet przy ognisku-było bardzo smaczne! Spróbuj, podziel się przepisem)
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 15 % 5 g
258 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Za pomocą noża dzielimy żebra na części.

2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

3. Obieramy marchewki, kroimy w grube kostki z ukośnym cięciem.

4. Wlej oliwę z oliwek do kotła (możesz wziąć dowolne żeliwne naczynie lub po prostu grubościenny garnek z grubym dnem), smaż na nim marchewkę i cebulę, aż uzyskasz przyjemny złoty kolor.

5. Moja wieprzowina, pokroić na porcje.

6. Obierz ziemniaki (jeśli są młode - wystarczy zeskrobać i umyć), pokrój na duże kawałki.

7. Wysyłamy wieprzowinę z ziemniakami do kotła i dusimy z warzywami przez 7 minut, po czym dodajemy wodę, aby przykryła zawartość o kilka centymetrów.

8. Teraz rozłóż wędzone żeberka i ząbek czosnku, lekko zgniatając nożem.

9. Gdy shulum się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

10. Usuń skórkę z pomidora (jest to bardzo łatwe :wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze, parzymy wrzącą wodą-i gotowe!), miąższ kroimy w kostkę.

11. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i wcieramy na grubej tarce.

12. Wysyłamy przygotowane warzywa do kotła.

13. Posiekaj strzały czosnku nożem, wyślij po warzywach.

14. Dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz i oczywiście paprykę-bez niej w żaden sposób) poczekaj, aż ostatni raz się zagotuje i zdejmij kocioł z ognia.

15. Nalegamy pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut i podajemy na stole, uzupełniając kilka kręgów papryczki chili (jest to opcjonalne).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy