skład / składniki
metoda gotowania
1. Za pomocą noża dzielimy żebra na części.
2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
3. Obieramy marchewki, kroimy w grube kostki z ukośnym cięciem.
4. Wlej oliwę z oliwek do kotła (możesz wziąć dowolne żeliwne naczynie lub po prostu grubościenny garnek z grubym dnem), smaż na nim marchewkę i cebulę, aż uzyskasz przyjemny złoty kolor.
5. Moja wieprzowina, pokroić na porcje.
6. Obierz ziemniaki (jeśli są młode - wystarczy zeskrobać i umyć), pokrój na duże kawałki.
7. Wysyłamy wieprzowinę z ziemniakami do kotła i dusimy z warzywami przez 7 minut, po czym dodajemy wodę, aby przykryła zawartość o kilka centymetrów.
8. Teraz rozłóż wędzone żeberka i ząbek czosnku, lekko zgniatając nożem.
9. Gdy shulum się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
10. Usuń skórkę z pomidora (jest to bardzo łatwe :wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze, parzymy wrzącą wodą-i gotowe!), miąższ kroimy w kostkę.
11. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i wcieramy na grubej tarce.
12. Wysyłamy przygotowane warzywa do kotła.
13. Posiekaj strzały czosnku nożem, wyślij po warzywach.
14. Dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz i oczywiście paprykę-bez niej w żaden sposób) poczekaj, aż ostatni raz się zagotuje i zdejmij kocioł z ognia.
15. Nalegamy pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut i podajemy na stole, uzupełniając kilka kręgów papryczki chili (jest to opcjonalne).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g