skład / składniki
metoda gotowania
na patelnię włożyć skórkę z cytryny, pieprz, liście laurowe, nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie), gałązki tymianku, cukier, miód. Wlej wodę. Umieść na średnim ogniu i zagotuj.
pokrój pigwę w kliny, włóż do wrzącego syropu i gotuj przez 25 do 45 minut. Gdy pigwa się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij pigwę.
umieść dużą patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu, podgrzej ją, połóż na niej kawałki bekonu. Smaż boczek przez 4 do 6 minut, ciągle mieszając (aż się zrumieni). Dopraw bażanta pokrojonego na duże kawałki solą i pieprzem i połóż na patelni na boczku. Tam wyślij pigwę. Smaż bażanty z każdej strony przez 3 minuty (możesz więcej, jeśli chcesz więcej smażonego mięsa). Mięso powinno się zrumienić, a pigwa karmelizować. Podziel mięso, bekon i pigwę na dwa rozgrzane talerze.
dobrze podgrzej patelnię, wlej 100 ml syropu. Poczekaj, aż płyn zmniejszy się o połowę, zdejmij z ognia, wymieszaj z masłem, aż się rozpuści, dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
polej mięso syropem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bażant - 254 kcal/100g