pieczony bażant

Niezwykle ugotowane mięso na najbardziej zabawne wakacje! Bardzo smaczna metoda gotowania mięsa z karmelizowaną pigwą. Jest pyszny i dość niezwykły-spróbuj!
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 48 % 15 g
197 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

na patelnię włożyć skórkę z cytryny, pieprz, liście laurowe, nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie), gałązki tymianku, cukier, miód. Wlej wodę. Umieść na średnim ogniu i zagotuj.

pokrój pigwę w kliny, włóż do wrzącego syropu i gotuj przez 25 do 45 minut. Gdy pigwa się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij pigwę.

umieść dużą patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu, podgrzej ją, połóż na niej kawałki bekonu. Smaż boczek przez 4 do 6 minut, ciągle mieszając (aż się zrumieni). Dopraw bażanta pokrojonego na duże kawałki solą i pieprzem i połóż na patelni na boczku. Tam wyślij pigwę. Smaż bażanty z każdej strony przez 3 minuty (możesz więcej, jeśli chcesz więcej smażonego mięsa). Mięso powinno się zrumienić, a pigwa karmelizować. Podziel mięso, bekon i pigwę na dwa rozgrzane talerze.

dobrze podgrzej patelnię, wlej 100 ml syropu. Poczekaj, aż płyn zmniejszy się o połowę, zdejmij z ognia, wymieszaj z masłem, aż się rozpuści, dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.

polej mięso syropem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bażant - 254   kcal/100g

Podobne przepisy